Racheta Soyuz a ajuns luni cu succes pe Stația Spațială Internațională, după ce cosmonautul Oleg Kononenko și astronauții Anne McClain și David Saint-Jaques au decolat luni dimineață de pe cosmodromul Baikonur, după lansarea eșuată din octombrie, relatează AFP.

Oleg Kononenko, Anne McClain si David Saint-Jaques Foto: Hotnews

Rusul Oleg Kononenko, americanca Anne McClain și canadianul David Saint-Jaques au decolat, așa cum a fost programat la 11.31 GMT, pentru o misiune de șase luni și jumătate pe orbita aflată la 400 de kilometri deasupra Pământului.

Astronauții Nick Hague și Alexei Ovcinin au aterizat de urgență pe 11 octombrie în Kazahstan, după ce racheta Soyuz care trebuia să îi transporte spre Stația Spațială Internațională s-a confruntat cu o problemă la unul dintre motoare, după decolare.

Acest eşec, prima ratare a unei lansări cu echipaj uman din istoria Rusiei post-sovietice, a reînviat îndoielile cu privire la industria spaţială rusă, care reprezintă mândria acestei ţări dar care s-a confruntat în ultimii ani cu o serie de eşecuri.

''Riscul face parte din meseria noastră'', a declarat duminică, în timpul conferinţei de presă tradiţională înainte de lansare, comandantul de bord Oleg Kononenko care a adăugat că are încredere ''totală'' în echipa pregătită pentru zbor.

"Suntem pregătiţi psihic şi tehnic pentru decolare", a adăugat cosmonautul în vârstă de 54 de ani pentru care aceasta va fi a patra misiune spaţială.