”Nu mergem deloc în direcția bună” pentru a opri schimbarea climatică care ”înaintează mai repede decât noi”, a avertizat luni secretarul general al ONU, Antonio Guterres, la deschiderea summitului pentru climă din Polonia, relatează AFP.

Antonio GuterresFoto: Captura YouTube

Antonio Guterres a spus că, în cadrul celui de-al 24-lea summit pentru climă din Polonia, deși suntem martorii unor efecte devastatoare ale schimbărilor climatice, ”tot nu facem destul, nu facem destul de repede”.

”Schimbarea climatică avansează mai repede decât noi și trebuie să recuperăm întârzierea până nu e prea târziu”, a insistat el, subliniind că pentru ”mulți oameni, pentru multe regiuni și chiar pentru multe țări este deja o chestiune de viață și de moarte”.

Reprezentanții a 200 de țări s-au adunat începând de duminică pentru a încerca în două săptămâni să dea viață acordului de la Paris din 2015, care vizează limitarea încălzirii globale la +2 grade Celsius, ideal +1,5 grade Celsius.

Pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius, trebuie să reducem emisiile de CO2 cu aproape 50% până în 2030, comparativ cu 2010.

Citește și: Cristiana Pașca Palmer, secretarul programului pentru biodiversitate al ONU: Dacă nu oprim pierderea biodiversității, am putea deveni prima specie care își documentează propria extincție