Antreprenorul belgian Albert Frère, cel mai bogat om din Belgia, potrivit clasamentului Forbes, a murit la vârsta de 92 de ani, a anunțat luni grupul său GBL, într-un comunicat citat de AFP.

Albert FrereFoto: Captura YouTube

"GBL anunță cu tristețe moartea lui Albert Frère. Timp de trei decenii, sub impulsul său, GBL a devenit unul dintre cele mai mari holdinguri din Europa. Calitățile sale profesionale și umane au marcat profund grupul nostru", potrivit sursei citate.

Holdingul Groupe Bruxelles Lambert (GBL), "cotat la bursă de peste 60 de ani, afișa o capitalizare bursieră de 15 miliarde de euro, la sfârșitul lui septembrie 2018", arată comunicatul.

Albert Frère, care a cedat în 2015 conducerea GBL, era considerat în 2018 de revista americană Forbes al 281-lea cel mai bogat om din lume și primul din Belgia, cu un patrimoniu estimat la circa 5 miliarde de euro.

Născut în 4 februarie 1926 în apropiere de Charleroi (sud), în plin bazin siderurgic belgian, acest bărbat a reușit să construiască un impe3riu plecând de la o mică firmă familială de feronerie.

A preluat conducerea firmei familiale Frère-Bourgeois și a construit progresiv o societate de comercializare a oțelului care devine rapid prima în Belgia, exportând în plin Război Rece până în Rusia și American Latină.

La mijlocul anilor 1975, controla practic toată producția siderurgică din Charleroi.

În 1982, după 8 ani de criză siderurgică, Albert Frère decide să cedeze acțiunile în acest domeniu statului.

Din această epocă începe să fie acuzat în Belgia că a făcut avere vânzând bijuteriile economiei regatului.

Această operațiune i-a adus însă un capital important, care îi deschide porțile înaltei lumi financiare.

Grație legăturilor privilegiate cu banca Paribas, precum și cu prietenul său canadian Paul Desmarais, creează o cascadă de holdinguri.

Unul dintre staruri este GBL, holding deținut în comun cu familia Desmarais.

La sfârșitul lui septembrie 2015, GBL deținea printre altele aproape 3% din capitalul grupului petrolier francez Total, 53,2% din Imerys (minerale), 15,0% din SGS (numărul unu mondial în certificarea produselor), 7,5% din Pernod Ricard și 2,3% din Engie (ex GDF-Suez).

Acest tată a trei copii (dintre care unul decedat în 1999 într-un accident de mașină) a fost făcut baron de regele Albert al II-lea în 1994.