​Șeful Serviciului de Informații Externe al Marii Britanii va avertiza Kremlinul luni într-un discurs ținut la Universitatea St Andrews să nu subestimeze Occidentul după ce atacul asupra lui Serghei Skripal a crescut temerile legate de activitatea secretă a Rusiei în străinătate, anunță Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

În cel de-al doilea discurs important de la numirea sa în 2014, la conducerea MI6, Alex Younger arată că Rusia are o poziție de "confruntare perpetuă" cu Occidentul.

Younger subliniază modul în care, după atacul asupra lui Serghei Skripal, fost ofițer de informații militare rus care a trădat zeci de agenți către MI6, aliații britanici dinEuropa și Statele Unite au ordonat ceamaimare expulzare a diplomaților ruși de la Războiul rece pânăastăzi.

Marea Britanie a identificat toxinautilizatăîn cazul din Salisbury că Novichok, un agent toxic dezvoltat de armata sovietică între anii 1970 și 1980.

Moscova a negat în mod repetat implicarea și a acuzat agențiile britanice de informații că au pus în mișcare atacul pentru a crește isteria anti-rusească.

Younger îndeamna "Rusiasau orice altstatcare intenționează să ne submineze modul nostru de viață, să nu subestimeze hotărârea și capacitățile noastre sau pe cele ale aliaților noștri", potrivit extraselor din discurs.

Cu mai puțin de patru luni înainte căMarea Britanie să iasă din Uniunea Europeană, pe 29 martie, Younger spune că MI6 continuă să colaboreze cu agențiile partenere pentru a consolida "legăturile de securitate indispensabile" în Europa.