Cel puţin 110 persoane au fost rănite, iar peste 270 au fost reţinute sâmbătă, în centrul Parisului, în cursul protestelor violente faţă de preţurile mari la carburanţi şi faţă de scăderea nivelului de trai, anunţă autorităţile franceze, citate de publicaţiile Le Figaro şi Le Monde, scrie Mediafax.

Ciocniri la protestele Vestelor Galbene, in ParisFoto: Captura YouTube

Autorităţile au anunţat că peste 100.000 de persoane au protestat în oraşele Paris, Bordeaux, Brest, Toulouse, Montpellier, Lille şi Marsilia. La Paris, cel puţin 110 persoane au fost rănite, inclusiv 17 agenţi ai forţelor de ordine, iar peste 270 de protestatari au fost reţinuţi.

Din cauza violenţelor, 20 de staţii de metrou din Paris au fost închise.

La mitingul desfăşurat pe Bulevardul Champs-Élysées din Paris au participat mii de persoane.

Unii manifestanţi au atacat cu pietre forţele de ordine, care au ripostat cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene. Numeroase magazine şi vehicule, inclusiv ale poliţiei, au fost incendiate. Conform unor surse, au fost incendiate şi două autoturisme ale Ambasadei Georgiei. Acte de vandalism au fost raportate și la Arcul de Triumf din Paris.

Guvernul condus de Édouard Philippe a transmis că este "deschis dialogului". "Suntem deschişi dialogului cu cei care sunt pregătiţi în mod sincer pentru acest dialog", a declarat Benjamin Griveaux, purtătorul de cuvânt al Executivului de la Paris.

Mişcarea "Vestelor Galbene" denunţă preţurile mari la carburanţi, generate de accize, şi scăderea nivelului de trai din Franţa. Preşedintele Emmanuel Macron a adoptat un ton conciliant, dar a refuzat să renunţe la introducerea unei taxe suplimentare pe carburanţi, prevăzută în strategia privind viitorul energetic. Macron a subliniat că Administraţia de la Paris nu va ceda în faţa violenţelor, subliniind că va aplica un plan care prevede închiderea tuturor termocentralelor pe bază de cărbune şi a unor centrale atomoelectrice până în anul 2022.

UPDATE: Emmanuel Macron condamnă violenţele de la Paris

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a denunţat, sâmbătă seară, violenţele extreme de la Paris, afirmând că nu au nicio legătură cu libertatea de exprimare şi avertizând că vinovaţii vor fi aduşi în faţa justiţiei, informează cotidianul Le Figaro.

"Ceea ce s-a întâmplat nu are nicio legătură cu exprimarea în mod paşnic a unei furii legitime. Nicio cauză nu poate justifica aceste violenţe. Vinovaţii vor să creeze haos, trădează cauza pe care pretind că o susţin. Vor fi identificaţi şi vor fi traşi la răspundere în justiţie. Eu voi respecta întotdeauna mişcările de contestare, dar nu voi accepta niciodată violenţele", a declarat Emmanuel Macron la finalul summitului G20, desfăşurat în Argentina.