Stabilitatea în Arabia Saudită reprezintă piatra de temelie a prosperității și progresului în Golf, iar China sprijină ferm Riad-ul în efortul său de diversificare economică și reformă socială, i-ar fi spus președintele Xi Jinping prințului saudit Mohammed bin Salman conform agenției Reuters.

Presedintele chinez Xi JinpingFoto: Wikipedia

Într-o întâlnire la Buenos Aires, gazda summitului G20 al națiunilor industrializate, Xi a declarat că China a acordat întotdeauna o mare importanță relațiilor sale cu Arabia Saudită, informează Xinhua, agenția oficială a Chinei.

"China sprijină ferm Arabia Saudită în efortul său de diversificare economică și reformă socială și vacontinuă să rămână alături de Arabia Saudită în chestiuni care implică interesele lor de bază", a declarat Xi, citat de Xinhua.

Agenția saudită de presă a postat poze pe Twitter cu prințul Mohammed bin Salman discutând cu Xi Jinping, dar nu a dat detalii despre discuția lor.

China și Arabia Saudită au legături strânse pe piață energiei.

Arabia Saudită urmează să-și extindă anul acestacota de piață în China, pentru primadată din 2012, cererea fiindcreată de noile rafinării chineze, împingând regatul Saudit din nou în competiția cu Rusiaca furnizor de topal celui maimare cumpărător de petrol din lume.

Arabia Saudită, cel maimare exportator de petrol la nivel mondial, a fost depășită de Rusiacă furnizor de topal Chinei în ultimii doi ani. China are, de asemenea, relații bune cu rivalul regional al Arabiei Saudite, Iranul, și a fost nevoită să-și echilibreze legăturile între Riad și Teheran.