Uniunea Europeană va prelungi, luna viitoare, sancţiunile economice impuse Rusiei, după acțiunile Moscovei împotriva marinei ucrainiene în Marea Azov. Anunțul a fost făcut vineri de Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, scrie Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Donald Tusk va prezida, în perioada 13-14 decembrie, summitul liderilor UE, în cadrul căruia va fi adoptată decizia de prelungire cu încă un an a sancţiunilor contra Rusiei.

"Europa este unită în susţinerea acordată suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei. De aceea, sunt sigur că UE va prelungi în decembrie sancţiunile impuse Rusiei", a declarat Donald Tusk în cadrul unei conferințe de presă susținute în Argentina, în marja summitului G20.

Tusk a catalogat drept "total inacceptabil" incidentul produs recent în Marea Azov. La sfârșitul săptămânii trecute, vase și aeronave rusești au tras asupra unor nave ucrainene, pe care apoi le-au capturat, iar cei 24 de marinari aflați la bord au fost luați prizonieri.

Uniunea Europeană a adoptat primele sancțiuni împotriva Rusiei în 2014, după ce Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea. Sancțiunile de natură ecomonică vizează sectorul de apărare, sectorul energetic și cel bancar și au fost treptat înăsprite, în condițiile în care Moscova a continuat să sprijine rebelii pro-ruși din estul Ucrainei.