Pe 11 noiembrie, un freamăt misterios a circulat pe planeta noastră, scrie National Geographic. Valurile seismice au început la circa 24 km de țărmul Mayotte, o insulă franceză aflată între continentul african și partea nordică a Madagascarului.

HotNews.roFoto: Hotnews

Valurile au trecut prin Africa, fiind simțite de senzorii seismici din Zambia, Kenya și Etiopia. Au traversat și oceanele, ajungând până în Chile, Noua Zeelandă, Canada și chiar în Hawaii, la aproape 18.000 km distanță.

Valurile seismice nu doar că au trecut prin aceste locuri, ci au și ”țârâit” timp de peste 20 de minute. Totuși, se pare că niciun om nu le-a simțit.

Doar o singură persoană a remarcat ciudatul semnal pe seismogramele furnizate public, în timp real, de institutul geologic al SUA. Un pasionat de cutremure ce folosește pe Twitter numele de @matarikipax a observat ciudatele zig-zaguri și a postat imagini cu ele pe rețeaua de socializare.

Mica lui acțiune a provocat ”valuri” de alt tip, pentru că cercetătorii din toată lumea au încercat să afle care este sursa fenomenului seismic. ”A fost un meteorit? O erupție a unui vulcan submarin? Un străvechi monstru marin care iese din adâncuri”, scrie National Geographic.

”Nu cred că am mai văzut așa ceva”, spune Goran Ekstrom, seismolog la Universitatea Columbia, specialist în cutremure deosebite. ”Nu înseamnă că și cauza lor este neobișnuită”, adaugă el.

Totuși, multe caracteristici ale valurilor sunt remarcabil de ciudate: de la ”țârâitul” monoton, de joasă frecvență, până la extinderea globală.

Iar cercetătorii încă încearcă să rezolve această enigmă geologică.