Trei fragmente de sol lunar, aduse pe Terra prin intermediul misiunii fără echipaj uman Luna-16, realizată de sovietici în 1970, singurele cunoscute aflate în proprietate privată, au fost vândute pentru 855.000 de dolari la o licitaţie organizată la casa Sotheby's din New York, potrivit Reuters, citată de Mediafax.

Sol lunar adus de misiunea Luna - 16Foto: Sothebys.com

Fostul proprietar, un colecţionar american, a cumpărat fragmentele de sol lunar în 1993, pentru 442.500 de euro.

Reprezentanţii Sotheby’s au transmis că persoana care le-a cumpărat joi este tot un american, dar acesta a dorit să rămână anonim.

Fragmentele de sol lunar au dimensiuni de la 2 x 2 milimetri la 1 x 1 milimetri și i-au aparținut Ninei Ivanovna Koroleva, văduva unui fost director de program spaţial din epoca sovietică, Serghei Pavlovici Korolev. I-au fost oferite cadou în numele URSS, în semn de recunoaştere a contribuţiei soţului ei la dezvoltarea programului.

Fragmentele au fost colectate în septembrie 1970 de sonda Luna-16, care a forat la o adâncime de 35 de centimetri, de unde le-a extras.

Celelalte fragmente de sol lunar cunoscute sunt în posesia celor două entități care au organizat programe spațiale pe Lună, SUA, prin Apollo 11-17, și Rusia, prin misiunile fără echipaj uman Luna-16, Luna-20 și Luna-24.

Anul trecut, o pungă sigilabilă cu praf lunar pe care astronautul american Neil Armstrong a folosit-o în prima misiune cu echipaj uman, în 1969, a fost vândută la licitație pentru 1,8 milioane de dolari.