Niciun deputat britanic anti-Brexit nu era înscris joi dimineaţa la dezbaterea pe acest subiect care se ţinea în Parlamentul European cu ocazia unei sesiuni plenare la Bruxelles, a deplâns situaţia deputatul Richard Corbett (Labour, S&D) înaintea începerii dezbaterii, potrivit Le Vif, citat de Rador.

Britanicii vor un nou referendum pe BrexitFoto: Captura YouTube

"Doar deputaţi britanici favorabili Brexit vor lua cuvântul, niciunul dintre cei care i se opun, în vreme ce sondajele arată acum că o majoritate a britanicilor" nu mai vrea ieşirea Regatului Unit din UE, a afirmat el. "Grupurile politice au decis astfel", a răspuns președinția parlamentului.

Preşedinţii celor trei cele mai mari instituţii ale UE (Comisia, Consiliul, Parlamentul) au făcut apel în ultimele zile la deputaţii britanici să ratifice acordul de retragere şi declaraţia privind viitoarea relaţie dintre Londra şi UE, cea mai bună garanţie actuală pentru a se evita un "no-deal", un Brexit fără un acord negociat, pe 29 martie 2019.

Mingea e acum în terenul deputaţilor britanici, chemaţi să se pronunţe pe 11 decembrie pe cele două texte. Dar premierul britanic, Theresa May, nu dispune în prezent de o majoritate pentru ratificarea acestora.

În aşteptarea votului crucial, negociatorul şef al Comisiei Europene, Michel Barnier, şi coordonatorul Parlamentului European privind Brexit, Guy Verhofstadt, n-au rostit nici un cuvânt mai tare decât celălalt în intervenţia lor de joi.

"Este un moment grav şi trist, nu voi începe să polemizez", i-a răspuns Michel Barnier britanicului Nigel Farage (Ukip, EFDD), care era deja concentrat pe negocierea unui acord de parteneriat post-Brexit. Susţinător şi el al unui Brexit ordonat, Philippe Lamberts (Ecologişti, Verzi-ALE) nu a considerat mai puţin normal să se ceară părerea populaţiei britanice. Şi dacă Regatul Unit ar urma să renunţe la intenţiile sale de a părăsi UE, "noi ar trebui să-l ajutăm", a adăugat el.