Cercetătorii guvernului american vor testa o metodă anticoncepțională experimentală pe bărbați, ceea ce ar reprezenta un pas major spre echilibrarea grijilor din acest punct de vedere între femei și bărbați, având în vedere că aceste ”sarcini” sunt suportate acum în mare parte doar de către femei, scrie Bloomberg.

HotNews.roFoto: Hotnews

Studiul este condus de către Instituțiile Naționale de Sănătate și va implica 420 de cupluri. Tratamentul experimental este un gel, aplicat pe spate și pe umeri, care combină două tipuri de hormoni pentru a întrerupe producția de spermă, menținând în același timp beneficiile energiei și libidoului date de testosteron.

”Acest gel ar putea fi prima metodă contraceptivă pentru bărbați de la introducerea prezervativului”, a spus Diana Blithe, șeful programului pentru dezvoltarea contraceptivelor, de la Institutul Naționa pentru Sănătatea Copilului și Dezvoltare Umană. ”Sperăm să fie o formă acceptabilă de contracepție pe care cuplurile vor vrea să o folosească”, a adăugat aceasta.

Gelul este un mix de progesteron și testosteron, iar cercetătorii vor examina cât de eficient este în prevenirea sarcinilor. Prezervativele au un procent de eșec de 12-13% în prevenirea unei sarcini, pe când metodele contraceptive bazate pe pastile cu hormoni eșuează în procent de 7%.