China a cerut suspendarea activităților științifice ale cercetătorilor implicați în presupusa naștere a primilor bebeluși modificați genetic, relatează AFP.

He JiankuiFoto: Captura YouTube

Un responsabil al Ministerului pentru Științe și Tehnologie a declarat într-un interviu la televiziunea de stat CCTV că ministerul său ”se opune ferm” acestor experimente revendicate de către cercetătorul He Jiankui, care au provocat un șoc în comunitatea științifică mondială.

Declarația vine după ce Beijingul a ordonat deschiderea unei anchete după ce profesorul He Jiankui, la Universitatea din Shenzhen, în sudul Chinei, a anunțat într-un videoclip difuzat pe YouTube nașterea ”în urmă cu câteva săptămâni” a două gemene al căror ADN a fost modificat pentru a deveni rezistente în fața virusului SIDA.

Acesta și-a apărat experimentul controversat spunând că este mândru de ce a realizat și că nu îi pare rău pentru decizia de a merge mai departe cu proiectul său.

Miercuri, He Jiankui a declarat că ar mai exista o altă sarcină care implică un copil editat genetic.

,,În primul rând, trebuie să-mi cer scuze că acest rezultat a fost anunțat în mod neașteptat, îndepărtându-l de comunitate înainte de a fi prezentat într-un loc științific și în lipsa unui proces corespunzător de evaluare științifică", a declarat el la un summit genomic din Hong Kong, care a stârnit interes global.

,,Mai există una ... o altă sarcină potențială", a adăugat acesta.

După ce unii experți au cerut verificarea afirmațiilor lui He, iar alții au acuzat că este o formă modernă de eugenie, Comisia Națională pentru Sănatate din China a ordonat deschiderea ”imediată a unei investigații”, potrivit Xinhua.

Profesorul He Jiankui, care a studiat la universitatea americană Stanford, iar acum lucrează într-un laborator din orașul Shenzen, a spus că ADN-ul gemenelor a fost modificat cu ajutorul CRISPR, o tehnică ce permite ștergerea și înlocuirea genelor cu o mare precizie.

Editarea genelor e o potențială unealtă in cazul bolilor moștenite genetic, dar este extrem de controversată din cauza modificărilor care pot fi transmise generațiilor viitoare și, până la urmă, să afecteze întregul fond genetic.

Activitatea lui He a fost criticată serios și de instituții și savanți chinezi, 100 dintre ei semnând o scrisoare în care, printre altele, cer o legislație mai restrictivă în domeniu.

Universitatea unde lucrează He a spus că el este în concediu fără plată din februarie și a acuzat că realizarea anunțată de el este ”o încălcare gravă a normelor și eticii academice”.