Două porturi ucrainene de la Marea Azov, Berdeansk și Mariupol, sunt sub blocadă impusă de Rusia care nu permite accesul sau plecarea navelor, transmite Reuters, citându-l pe ministrul ucrainean al infrastructurii, Volodymyr Omelyan. În replică, Kremlinul a negat acuzațiile.

Nave ucrainene capturate de RusiaFoto: Captura video

Astfel, în total, 35 de nave nu pot efectua operațiunile normale, intrarea în Marea Azov fiind permisă doar vasele care se îndreaptă spre porturile rusești, a precizat oficialul de la Kiev.

"Scopul este simplu - prin blocarea porturilor ucrainene de la Marea Azov, Rusia speră să alunge Ucraina de pe propriul teritoriu - teritoriu care ne aparține în conformitate cu toate legile internaționale relevante", a mai afirmat Omelyan.

Ulterior, Kreminul a negat acuzațiile. Într-o conferință de presă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a susținut că nu are cunoștință de așa ceva și a adăugat că traficul maritim din zona Strâmtorii Kerci, care desparte Marea Neagră de Marea Azov, se desfășoară normal.

Peskov a mai susținut că traficul poate fi însă afectat de condițiile meteo nefavorabile.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a cerut NATO să trimită nave în Marea Azov ca urmare a conflictului declanșat duminică de Federația Rusă care a reținut trei vase ucrainene pe motiv că ar fi intrat ilegal în spațiul maritim rusesc.