Preşedintelui Parlamentului European (PE), Antonio Tajani, i s-a cerut formal să investigheze încălcarea conduitei de către europarlamentari în chestiunea lobby-ului marocan. Solicitarea a fost trimisă marţi de co-preşedintele grupului Verzilor, Philippe Lamberts, potrivit Euobserver, citat de Rador.

Philippe LambertsFoto: europarl.europa.eu

Scrisoarea lui îi cere lui Tajani să trimită chestiunea unui comitet intern de verificare cunoscut drept "comitet consultativ privind conduita membrilor". Lamberts spune că informaţiile dezvăluite de EUobserver în articolul "Exposed: How Morocco lobbies EU for its Western Sahara Claim" obligă la mai multe acţiuni împotriva unor europarlamentari, având în vedere legăturile lor strânse cu politicieni marocani.

Articolul dezvăluie cum europarlamentarii au înfiinţat o fundaţie împreună cu foşti miniştri marocani la firma de lobby Hill+Knowlton Strategies, la numai 150 de metri distanţă de PE.

Aceeaşi europarlamentari lucrează de asemenea şi la "ştampilarea" de către UE a unui acord comercial între UE şi Maroc, care va fi supus votului plenar în ianuarie. Trei dintre europarlamentarii de la fundaţie au depus împreună un amendament la acord.

Fundaţia, denumită EuroMeda, nu este înregistrată în registrul de lobby al UE. Europarlamentarii vizaţi de ancheta internă sunt socialistul francez Gilles Pargneaux, politiciana liberală franceză Patricia Lalonde, politiciana română de centru-dreapta Ramona Mănescu şi liberalul belgian Frederique Ries.

Pargneaux a declarat site-ului nostru că fundaţia a fost ideea lui. Lalonde este de asemenea principala responsabilă cu redactarea raportului privind acordul, ale cărui puncte de vedere vor influenţa poziţia finală a PE.

EuroMeda a organizat evenimente în interiorul PE, împreună cu un grup de reflecţie finanţat de monopolul minier-chimic al Marocului, Grupul OCP.

"Până acum, nici unul dintre europarlamentarii menţionaţi mai sus nu par să-şi fi dezvăluit implicarea în această fundaţie în declaraţiile lor de interese financiare", a afirmat Lambert în scrisoarea sa. Conform acestuia, europarlamentarii erau obligaţi să o facă, conform codului de conduită al PE.

Regulile spun că europarlamentarii trebuie să-şi declare apartenenţa la orice consilii ori comitete ale unor companii, ONG-uri, asociaţii sau oricare alte organisme cu personalitate juridică. Lamberts a remarcat totodată că Lalonde nu şi-a dezvăluit relaţia cu fundaţia când a luat cuvântul în mai multe organe ale PE, inclusiv comitetul de comerţ internaţional şi comitetul afacerilor externe.

Codul de conduită le cere raportorilor precum Lalonde să dezvăluie, înainte de a lua cuvântul, "orice conflict de interese, efectiv sau potenţial, în relaţia cu chestiunea supusă deliberării". Lamberts a tras aceleaşi concluzii şi în privinţa lui Pargneaux, având în vedere că el este coautor al raportului privind comerţul UE-Maroc din partea grupului socialist.