Președintele chilean Sebastian Pinera a semnat miercuri legea care permite persoanelor de peste 14 ani să își schimbe numele și genul în registrele oficiale, marcând astfel o schimbare istorică într-o țară conservatoare, predominant romano-catolică, relatează Reuters.
Proiectul a fost introdus inițial de președintele de centru-stânga Michelle Bachelet, care s-a confruntat cu un lobby feroce din partea grupurilor conservatoare și religioase, până ce acesta a fost avizat de către parlamentari în septembrie, cinci ani mai târziu.
”Sunt conștient de varietatea opiniilor pe această temă, dar sunt ferm în convingerea mea că am am făcut un pas în direcția corectă”, a spus Pinera, care este de centru-dreapta.
Chile a legalizat divorțul în abia 2014, făcând din aceasta una dintre ultimele țări din lume care fac asta. Interzicerea avortului a fost ridicată în 2017, dar numai în anumite circumstanțe.
Proiectul transformat miercuri în lege definește identitatea de gen ca pe o convingere personală a unei persoane de a se vedea ca femeie sau bărbat, indiferent de starea lor fizică sau de genul sau numele atribuite la naștere de către registrul național de evidență a populații.
Copiii cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani trebuie să obțină mai întâi aprobarea părinților lor sau a tutorilor legali.
Nu există statistici oficiale cu privire la numărul persoanelor trans în Chile.
Dar consider că astfel de legi sunt absurde. De la protejarea minorităților se trece într-o cu totul altă zonă: orice nebun/obsedat sexual își poate schimba sexul oricând, permițându-i-se astfel să intre în toaletele și vestiarele femeilor, să acuze pe toată lumea de transfobie și altele. Și se încep discuții aiuristice cum că sexul și genul ar fi chestiuni diferite, că genul e ceea ce îți închipui tu și bla-bla-uri.