Oamenii cu origini africane se confruntă cu ”prejudecată și excluziune la scară largă” în întreaga Uniune Europeană, sugerează un sondaj al Agenției pentru Drepturile Fundamentale a UE (FRA), relatează BBC.

studiu privind rasismul in UEFoto: Captura

Astfel, potrivit studiului, persoanele de culoare se confruntă cu violența pe motive de rasă, discriminare la angajare și în momentul în care acestea caută o locuință și sunt mai predispuse să fie catalogate ca infractori de către poliție.

Finlanda a avut cea mai mare rată de hărțuire și violență pe motive de rasă, în timp ce Marea Britanie a avut cea mai scăzută rată.

Studiul are la bază un sondaj realizat pe 6.000 de persoane din 12 țări UE, inclusiv Franța și Germania, între anii 2015-2016.

Aproximativ 30% din totalul respondenților au spus că au experimentat anumite forme de hărțuire rasială în ultimii cinci ani înainte de efectuarea sondajului. 63% au experimentat hărțuirea rasială în Finlanda, 21% în Marea Britanie, iar 20% în Malta.

5% dintre respondenți s-au confruntat cu violență rasială, unele dintre aceste violențe fiind comise chiar de către ofițerii de poliție, ratele cele mai ridicate fiind înregistrate în Finlanda (14%), Irlanda și Austria (amebele 13%), iar cele mai scăzute în Portugalia (2%) și Regatul Unit (3%).

Aproximativ 24% dintre respondenți au spus că au fost opriți de poliție în anii anteriori sondajului. Aproximativ 70% dintre aceștia au fost opriți în Italia.