Al doilea grup bancar al Rusiei, VTB, a acordat din greșeală un credit de peste 800 de miliarde de ruble (10,5 miliarde de euro) Republici Centrafricane, a anunțat banca, după dezvăluirile din presa rusă, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Este vorba de o eroare tehnică în codarea țării", a afirmat banca publică, într-un comunicat. "VTB nu efectuează absolut nicio operațiune cu Republica Centrafricană și nu avem expuneri de un astfel de volum în această țară", a explicat banca.

Instituția financiară a reacționat astfel la prezența unui credit de 802 miliarde de ruble pentru Republica Centrafricană - respectiv de șase ori PIB-ul actual al țării - într-un raport financiar al grupului bancar, publicat de mass media.

Banca a publicat ulterior pe site-ul său raportul corectat, în care creditul destinat inițiat acestei țări africane apare în pasivul Ciprului - important centru de afaceri pentru ruși - și a cărui valoare se ridică acum la 13,6 miliarde de euro.

"Potrivit informațiilor noastre, s-a produs o eroare tehnică", a confirmat șefa băncii centrale rusești, Elvira Nabiulina.

Rusia a investit recent în multe sectoare în Republica Centrafricană, o fostă colonie franceză, în special în instruirea armatei și a diplomației pentru a ajunge la acorduri de pace cu grupările armate. Moscova a livrat și armament, după ce a obținut o exceptare de la embargoul ONU.

Cvasitotalitatea acestei țări se află la dispoziția atacurilor grupărilor armate. Această țară cu 4,5 milioane de locuitori este una dintre cele mai sărace din lume dar este bogată în diamante, aur și uraniu.