Președintele Vladimir Putin îl acuză pe omologul său ucrainean Petro Poroșenko că a orchestrat o povocare în Marea Neagră pentru a-și crește cota de popularitate înaintea alegerilor, transmite euronews.

Vladimir PutinFoto: en.kremlin.ru

Tensiunile dintre cele două state s-au intensificat după ce Rusia a sechestrat duminică trei nave ucrainene acuzându-le că au pătruns ilegal în apele sale maritime, pe coasta peninsulei Crimeea.

Vorbind la un forum pe teme financiare organizat la Moscova, Putin a susținut că este evident că navele erau în eroare. ”A fost evident o provocare”, a fost prima sa reacție legată de conflict.

“Totul a fost organizat de către președinte înaintea alegerilor, în condițiile în care acesta se află pe locul cinci în ce privește procentele și, de aceea, trebuia să facă ceva. Incidentul a fost folosit ca pretext pentru a introduce legea marțială", a comentat liderul de la Kremlin.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a declarat că Ucraina se confruntă cu "amenințarea unui război total" cu Rusia, care și-a "sporit drastic" prezența militară la graniță. Ucraina a introdus legea marțială pentru cel puțin 30 de zile ca urmare a sechestrării de către Rusia a trei vase ucrainene care se aflau duminică în zona peninsulei anexate de Federația Rusă.

În același timp, Rusia a anunțat că va amplasa curând noi sisteme de apărare aeriană S-400 în Crimeea.