Compania feroviară Nederlandse Spoorwegen (NS), o companie de stat din Olanda, va despăgubi persoanele fizice ale căror rude au fost deportate în trenurile lor în lagăre de concentrare și exterminare atunci când țara se afla sub ocupație nazistă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, informează DW.

HotNews.roFoto: Hotnews

Decizia a fost făcută publică marți la o emisiune de știri de noapte. Acesta este primul caz în care o companie feroviară va plăti despăgubiri descendenților victimelor Holocaustului.

NS a mai donat bani către sprijinirea proiectelor de comemorare a victimelor Holocaustului.

,,Am decis de comun acord să înființăm un comitet", a declarat președintele NS, Roger van Boxtel. ,,Acest comitet va stabili cum vom distribui ajutorul financiar către cei afectați".

Numărul persoanelor care urmează să primească despăgubiri, precum și suma totală care trebuie plătită rămân necunoscute momentan.

După ocuparea Olandei de către trupele naziste în mai 1940, NS a urmat ordinele de deportare a evreilor în lagărul de tranzit Westerbork. Aproximativ 107.000 de evrei, inclusiv Anne Frank, au fost trimiși acolo înainte ca ei să fie în cele din urmă transportați în alte lagăre de concentrare și exterminare, inclusiv la Auschwitz și Sobibor.

Naziștii au plătit compania de stat pentru asigurarea transportului. Profitul companiei în acea perioadă este estimat la 2.5 milioane de euro.