Guvernul sirian și forțele armate ruse au țintit în mod deliberat și repetat ambulanțe ca parte a unei strategii calculate pentru a câștiga o poziție de putere în războiul civil din țară, dezvăluie un nou studiu, potrivit Independent UK.

Soldati rusi in Siria (foto arhiva)Foto: Captura YouTube

Cercetătorii au analizat peste 200 de atacuri individuale care au vizat 243 ambulanțe, dintre care mai mult de jumătate au fost ținte strategice. Aproximativ 60% din atacuri au fost efectuate de forțele guvernului sirian, în timp ce 29% au fost revendicate de Rusia, care a intrat în conflict susținându-l pe președintele Bashar al-Assad în 2015.

Tactica transformării asistenței medicale în armă a fost folosită pe tot parcursul conflictului pentru a ,,destabiliza, intimida și demoraliza", au scris cercetătorii în BMJ Global Health, un jurnal online prestigios în lumea academică.

După ce aceștia au studiat datele din rapoartele individuale transmise rețelei siriene pentru drepturile omului, au descris Siria drept ,,cel mai periculos loc din lume pentru a fi un furnizor de asistență medicală", în care ,,niciun cadru al lucrătorilor din domeniul sănătății sau al unităților de sănătate nu este imun la atacuri" .

,,Atacarea intenționată, extrem de distructivă și repetitivă a ambulanțelor în tot conflictul sirian a avut un impact nemaiîntâlnit și devastator asupra populației din Siria și a sistemului de sănătate", au adăugat cercetătorii în articolul intitulat "Ambulanțe aflate sub asediu în Siria".