Premierul scoţian Nicola Sturgeon: Acordul privind Brexit-ul "va face Scoţia mai săracă"
"Pur şi simplu este un acord prost, pe care guvernul Regatului Unit caută să-l impună poporului scoţian indiferent de pagubele pe care el le va provoca", a declarat Nicola Sturgeon de la Bute House (Edinburgh), reşedinţa oficială a şefului executivului Scoţiei, una din cele patru componente ale Regatului Unit, celelalte fiind Anglia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord.
"El (acordul) nu va pune capăt incertitudinii, ci o va prelungi. Ni se cere să acceptăm un acord cu ochii închişi, cu toate deciziile dificile tărăgănate", a adăugat Sturgeon, prezentând o analiză a documentului împotriva căruia se opune guvernul său.
Nicola Sturgeon, lidera SNP, a precizat de asemenea că argumentele în favoarea independenţei Scoţiei "nu au fost niciodată atât de puternice" şi că va reveni asupra acestei chestiuni după ce se va pronunţa Camera Comunelor.
Premierul britanic Theresa May, care va merge miercuri în Scoţia, a obţinut sprijinul liderilor Uniunii Europene pentru proiectul său de acord privind Brexit-ul, dar o aşteaptă "o bătălie" în Camera Comunelor, care va trebui să se pronunţe prin vot pe 11 decembrie asupra documentului.
Cei 35 de parlamentari ai SNP din Camera Comunelor de la Londra au făcut cunoscut că vor vota împotriva acordului, alături de laburişti, liberal-democraţi şi de adepţii pro- şi contra-Brexit din rândul conservatorilor.
Obiecţiile executivului de la Edinburgh la proiectul de acord au fost rezumate într-o nouă ediţie a unui document, intitulat "Scotland's Place in Europe", publicat prima dată în ianuarie 2018.
Ele includ o analiză economică ce susţine că un nou acord de liber-schimb i-ar sărăci pe scoţieni cu câte 1.600 de lire pe an până în 2030, comparativ cu scenariul în care Regatul Unit ar rămâne în UE.
Documentul de analiză avertizează de asemenea că "acordul special" pus în aplicare pentru a preveni revenirea la "o graniţă dură" între Republica Irlanda şi Irlanda de Nord ar putea provoca Scoţiei "un dezavantaj competitiv grav" faţă de Irlanda de Nord.
Londra a insistat însă că un acord mai bun privind Brexit-ul nu este posibil, opinie reiterată şi de liderii europeni la summit-ul lor de duminică.

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid