Solicitanții de azil de la frontiera mexicană care fugeau de violență sau de persecuție au dreptul să depună cereri în Statele Unite pentru a obține azil acolo, au declarat agențiile ONU, scrie Reuters.

migranti din America CentralaFoto: Captura video

După ce Trump a semnat un ordin de limitare a drepturilor la azil la începutul acestei luni, Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) a declarat că Statele Unite trebuie să se asigure că orice persoană care fuge de violență sau persecuție poate obține protecție "fără obstrucție".

Oficialii ONU au cerut în mod repetat Washingtonului să se asigure că solicitanții de azil sunt protejați, însă președintele american Donald Trump a declarat luni că Mexicul ar trebui să trimită migranții care solicită azil în Statele Unite înapoi în țările lor de origine.

Autoritățile americane au tras canistre de gaze lacrimogene față de migranții din Mexic - în apropiere de trecerea , duminică, când unii s-au grabit să sară gardurile de la frontiera cu Statele Unite.

Ministerul de Externe al Mexicului a prezentat luni o notă diplomatică guvernului SUA prin care solicită o "anchetă completă".