Paul Manafort, fost director de campanie al lui Donald Trump, ar fi avut o serie de întâlniri secrete cu fondatorul WikiLeaks Julian Assange la ambasada Ecuadorului din Londra în 2013, 2015 și primăvara lui 2016, cu câteva luni înainte de prezidențialele americane, scrie cotidianul The Guardian, preluat de AFP.

Foto:

Aceste afirmații, potențial explozive, sunt vagi în ceea ce privește datele și nu precizează motivele presupuselor întâlniri. Ele au fost dezmințite ferm marți de WikiLeaks, care a publicat în iulie 2016 emailuri piratate de către agenți ruși și care s-au dovedit extrem de stânjenitoare pentru Hillary Clinton și partidul democrat american.

Manafort, un fost lobbyist de 69 de ani declarat vinovat în august de fraudă bancară și fiscală de un tribunal federal american, este în colimatorul procurorului special Robert Mueller, care conduce ancheta privind ingerința Rusiei în alegerile americane și care vizează posibile înțelegeri secrete între Moscova și echipa de campanie a lui Trump.

Paul Manafort, care a avut legături cu un partid politic pro-rus din Ucraina și cu un oligarh apropiat Kremlinului, s-ar fi întâlnit cu Julian Assange în martie 2016, chiar în luna în care s-a alăturat echipei de campanie a miliardarului republican.

Guardian, care se bazează pe surse neidentificate, a precizat că nu este la curent cu natura discuțiilor dintre Paul Manafort și Julian Assange, refugiat din 2012 în ambasada Ecuatorului din Londra, afirmând însă că momentul celei de-a treia întâlniri ar putea să îl intereseze pe procurorul Mueller.

"WikiLeaks este gata să parieze un milion de dolari cu Guardian și redactorul său șef că Manafort nu s-a întâlnit niciodată cu Assange", a afirmat marți organizația, pe contul său de Twitter.

WikiLeaks a publicat în iulie 2016 mii de mesaje ale unor responsabili ai partidului democrat conținând informații interne, precum și mesaje ale șefului echipei de campanie a lui Hillary Clinton, în octombrie, în apropierea scrutinului prezidențial.

Democrații suspectează echipa Trump, Rusia și WikiLeaks că au conspirat pentru a influența electoratul în favoarea actualului președinte.

12 agenți ai informațiilor rusești au fost inculpați în iulie pentru piratarea computerelor partidului democrat, cu scopul probabil de a transmite WikiLeaks o parte din documentele furate.

Anchetat pe mai multe fronturi, Paul Manafort a acceptat în septembrie să pledeze vinovat și să coopereze cu Robert Mueller în ancheta privind ingerința rusească.

Dar fostul consilier al președintelui ucrainean Viktor Ianukovici a încălcat termenii acestui acord după ce a mințit poliția federală, potrivit unui document publicat luni.