Autoritățile indiene sunt îndemnate să abandoneze încercările de recuperare a trupului misionarului american care a fost ucis când încerca să convertească la creștinism izolatul trib din insula North Sentinel, scrie Guardian.

Razboinici ai tribului de pe insula North SentinelFoto: Captura YouTube

John Chau a fost ucis de o salvă de săgeți acum aproape două săptămâni când a debarcat pe insula din Oceanul Indian. Insula de circa 60 kilometri pătrați este parte a arhipelagului Andaman, teritoriu ce ține de India, iar pe ea trăiește unul dintre ultimele triburi din lume care nu are legătură cu civilizația modernă.

Sâmbătă, poliția indiană a mers cu o barcă până la circa 400 metri de mal, de unde au putut vedea pe plajă bărbați cu arcuri și săgeți, dar polițiștii nu au dorit să deranjeze și mai mult tribul, sau să provoace alte violențe.

Survival International, organizație pentru drepturile tribale, a spus că autoritățile indiene ar trebui să renunțe la operațiune, despre care spune că este ”incredibil de periculoasă” pentru ambele părți. ”Riscul unei epidemii mortale de gripă, pojar sau altă boală adusă din afară este foarte real, și crește cu fiecare astfel de contract”, a spus directorul organizației, Stephen Corry.

”Trupul domnului Chau ar trebui lăsat în pace, la fel și sentinelezii”, a adăugat el.

Acest apel este sprijinit și de un grup de antropologi, scriitori și activiști indieni: ”Drepturile și dorințele sentinelezilor trebuie respectate, nu se va ajunge la nimic bun prin escaladarea conflictului și tensiunilor, sau, mai rău, prin crearea unei situații prin care se cauzează și mai mult rău”.

Când o barcă a eșuat pe insula North Sentinel în 2006, cei doi pescari de la bord au fost uciși și îngopați de membrii ultimului trib pre-neolitic din lume. După o săptămână, potrivit arhivelor poliției, ei i-au dezgropat pe cei doi pescari și i-au atârnat de stâlpi de bambus, cu fața către ocean. ”Erau ca un fel de sperietori”, și-a amintit șeful poliției din regiune, Dependra Pathak.

Pescarii care l-au dus pe Chau până aproape de insulă, unii arestați de poliție, au spus că i-au văzut pe cei din trib când l-au îngropat pe John Chau în nisip, pe plajă.

Citește și: