Având ca lecţie preţioasă - dar cu ce cost, desigur! - primul semestru de coşmar al anului 2015, premierul grec transmite acum guvernului italian sfaturi în legătură cu criza generată de conflictul pe tema bugetului italian cu Uniunea Europeană, scrie Protagon, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Omul care a condus o întreagă ţară cu spatele la zid, după ce s-a hrănit cu "iluzii", dar care a luat în cele din urmă o decizie "cu mintea limpede", acum pare să dea sfaturi italienilor care au o criză diferită cu Bruxelles-ul, pornesc de la o bază diferită de discuţie şi vor avea - mai degrabă - un final diferit.

Potrivit Corriere della Sera, premierul grec nu s-a limitat doar la simple gânduri, ci a dat guvernului italian sfaturi cu privire la gestionarea crizei. Într-un articol al ziarului italian cu titlul " Sfaturi de la Tsipras către Italia: Opriţi-vă acum, după aceea va fi mai rău", se arată că Tsipras a abordat recent personalităţi din Italia, motivând că, în calitate de premier grec, "are o propunere de făcut".

"Nu pot să fac nimic (pentru apărarea Italiei n.trad.) pentru că aş fi primul care aş genera suspiciuni", se pare că ar fi spus Tsipras care, după cum comentează Corriere della Sera, "îşi aminteşte în mod sigur că Italia nu a făcut nimic atunci când el încerca disperat să îndulcească termenii draconici impuşi de Zona Euro Greciei".

"Astfel, Tsipras, ştiind cum a fost nevoit să dea înapoi într-un mod improvizat în iulie 2015, după ce se trecuse deja la restricţionarea circulării capitalurilor prin conturile bancare ale votanţilor, pentru a se evita prăbuşirea sistemului, acum dă sfaturi Italiei: "Trebuie să faceţi astăzi ceea ce veţi face mâine", a spus el. "Dacă în loc de asta aveţi altă idee" - a spus el, făcând trimitere la ieşirea din euro pe care el însuşi a refuzat-o - "atunci good luck (mult noroc)".

Nu este nevoie de experienţa unui politician grec pentru a înţelege că acesta este lucrul de care are nevoie nu numai guvernul italian, ci şi o întreagă ţară, relatează în continuare articolul, care consideră că negocierea reală nu are loc între Roma şi Bruxelles, cum nu s-a purtat nici între Atena şi Bruxelles, ci între pretenţiile italiene şi economia reala.

De acest lucru îşi dă seama şi Tsipras când le cere italienilor să schimbe direcţia pentru a evita să o facă de nevoie după ce se vor fi produs pagube grave în economia italiană", scrie Corriere della Sera, reamintind costurile pe care economia greacă le-a suportat din cauza deciziilor lui Tsipras.