Lansarea unei aplicații mobile care permite cetățenilor să raporteze convingeri pe care le consideră eronate sau eretice a stârnit temeri că folosirea aplicației ar putea duce la persecuții sporite ale grupurilor minoritare din țară, transmite The Jakarta Post.

HotNews.roFoto: Hotnews

Aplicația, numită Smart Pakem (monitorizarea convingerilor religioase), a fost lansată de Procuratura din Jakarta (Kejati) și include o listă a credințelor interzise și a organizațiilor de masă interzise, ​​un catalog de fapte elaborate de Consiliul Ulematic indonezian (MUI) și un formular pentru a raporta plângeri sau informații despre credințele sau sectele religioase.

,,Dacă există rapoarte de la public, putem acționa imediat asupra lor. Înainte, oamenii aveau nevoie să scrie o scrisoare, ceea ce era supărător. Prin intermediul acestei aplicații, vom ști imediat de unde provin rapoartele ", a declarat Yulianto, un asistent de la Kejati Jakarta, citat de compas.com.

Comisarul Național pentru Drepturile Omului, Choirul Anam, a declarat că aplicația ar putea duce la încălcarea libertății religioase.

,,[Aplicația] poate duce la persecuție, violență și criminalizare", a declarat el pentru Jakarta Post. ,,Este contradictoriu cu dorința guvernului de a crea o cultură a respectului și toleranței , motiv pentru care i-am cerut guvernului și procurorului general să desființeze aplicația".

Cercetătorul Halili Hasan a reiterat sentimentele lui Choirul, spunând că aplicația va continua să marginalizeze adepții credințelor religioase minoritare, în special cei care au aderat la credințe noi sau indigene.

,,Nu este de datoria publicului să decidă dacă o credință este înșelătoare sau nu", a declarat el pentru publicație. ,,Aplicația servește doar la lărgirea diviziunilor în comunități și legitimizează oamenii care cred că este bine să persecute grupurile care se află în afara zonei de masă".

Indonezia a fost criticată la scară largă pentru eșecul său de a-și proteja minoritățile, în special adepții denominațiilor islamice mai mici considerate eretice, cum ar fi Ahmadiyah, și sute de credințe indigene.