Lordul drogurilor Joaquin Gruzman, cunoscut ca El Chapo, a plătit mită în valoare de milioane de dolari către ofițeri de poliție în timpul desfășurării operațiunilor ilegale în Mexic. Procesul intră acum în a treia săptămână de desfășurare, transmite news.sky.com.

Joaquin El Chapo GuzmanFoto: Captura YouTube

Guzman a devenit extrem de bogat de pe urma traficului masiv cu cocaină. Rutele folosite de acesta asigurau transportul de cocaină din Columbia în SUA, iar câștigurile substanțiale i-au permis șefului de cartel să cumpere loialitatea forțelor de ordine din țară, susține un martor-cheie în proces.

Miguel Angel Martinez susține că a lucrat pentru Guzman ca manager al cartelului de droguri din Sinaloa de la sfârșitul anilor 80 până în prima parte a anilor 90.

Acesta a spus juriului că membrii cartelului din Sinaloa au plătit cel puțin două tranșe a câte 10 milioane $ către Guillermo Gonzalez Calderoni, un polițist care coordona activitatea în Mexico City.

Calderoni oferea în schimb informații zilnice cartelului și îl proteja pe Guzman de armată și poliție.

Calderoni a fost ulterior acuzat de corupție și folosirea unor tehnici de tortură, iar în 2003 a murit în Texas, asasinat, după ce reușise să fugă din Mexic.

Martinez a descris pentru juriu magnitudinea transporturilor de narcotice coordonate de Guzman. Acesta a mărturisit că cel mai impresionant transport la care a asistat a implicat folosirea a 10 avioane, fiecare transportând sute de kilograme de cocaină peste graniță.

Guzman, în vârstă de 61 de ani, a fost extrădat în SUA anul trecut după ce a scăpat de două ori dintr-o închisoare mexicană. Avocații săi insistă că Guzman este nevinovat și că totul este o înscenare.