Națiunile Unite au anunțat luni că vor sprijini Venezuela cu un ajutor financiar în valoare de 9.2 milioane $ pentru cheltuieli care privesc sănătatea și furnizarea de alimente în țara lovită puternic de o criză economică. Foametea și lipsa medicamentelor fac ravagii în rândul populației în urma colapsului sistemului economic socialist, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Este prima finanțare de urgență primită de guvernul președintelui Nicolas Maduro, care susține că problemele economice ale țării sunt cauzate de sancțiunile financiare impuse de SUA și de un "război economic" condus de adversari politici.

Criticii guvernamentali susțin că această decizie de acceptare a ajutorului financiar este o recunoaștere de către autoritățile venezuelene că țara se confruntă cu o criză umanitară - ceva ce Maduro a negat în trecut - și un pas spre furnizarea serviciilor de bază.

Există, totuși, îngrijorare că fondurile ar putea alimenta corupția Partidului Socialist aflat la guvernare, problemă care a ajuns în atenția comunității internaționale după ce un fost trezorier venezuelean a declarat procurorilor din SUA că a luat mită de 1 miliard de dolari.

Fondul central pentru intervenții în caz de urgență din SUA (CERF) va sprijini proiecte pentru a oferi sprijin nutrițional copiilor sub cinci ani, femeilor însărcinate și mamelor care alăptează și asistență medicală de urgență pentru persoanele vulnerabile, precizează site-ul CERF.

,,Alocările CERF sunt făcute pentru a asigura un răspuns rapid la urgențe și la deteriorarea rapidă a condițiilor într-o situație de urgență deja existentă", potrivit site-ul web al CERF.

CERF finanțează în principal proiecte în țări aflate în război sau care se confruntă cu alte crize, cum ar fi catastrofele naturale, a declarat oficialul ONU pentru Reuters, adăugând că alte agenții ale U.N pot furniza finanțare Venezuelei prin programe separate.

Ministerul de Informații al Venezuelei a refuzat să comenteze pe marginea acestui subiect.