Peste 140 de balene pilot au murit pe o plajă izolată din Noua Zeelandă, scrie Guardian. Sâmbătă noapte, departamentul pentru conservarea mediului (DOC) a fost informat despre o eșuare în masă din golful Mason Bay de pe Insula Stewart. Astfel un excursionist care campase în izolata regiune a anunțat autoritățile despre tragedia ce a lovit cele două grupuri de balene.

Balene pilot moarte pe plajaFoto: Captura YouTube

Ren Leppens, manager în cadrul DOC, a spus că cel puțin jumătate dintre ele erau deja moarte când echipele de mediu au ajuns la fața locului. ”Din păcate, șansele de a le repune cu succes în mare erau extrem de mici. Din cauza locului izolat, a lipsei de personal la fața locului și agravarea stării de sănătate a balenelor, cel mai uman lucru pe care l-am putut face a fost să le eutanasiem”, a declarat Leppens.

”Este o decizie care întotdeauna îți rupe sufletul”, a adăugat el.

Tribul local Maori, Ngai Tahu, binecuvintează acum balenele și, împreuna cu DOC, face planuri pentru îngroparea lor.

În Noua Zeelandă se întâmplă destul de des așa ceva, fiind circa 85 de cazuri pe an, însă, de obicei, este vorba doar de câte o singură balenă.

Motivele pentru eșuarea balenelor nu sunt complet înțelese, dar factorii care contribuie pot fi boli ale cetaceelor, erori de orientare, o maree care scade rapid, prădători sau o vreme extremă.