Serviciul vamal şi de protecţie a frontierelor (CBP) american a redeschis punctul de trecere de la San Ysidro, California, la câteva ore după ce câteva sute de migranţi din America Centrală au încercat să forţeze trecerea frontierei americane în apropiere de oraşul mexican Tijuana, relatează dpa şi AFP, citate de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Traficul pedestru şi rutier în ambele sensuri a fost redeschis, a anunţat filiala CBP San Diego, într-o serie de postări pe Twitter. Anterior cei care au venit pentru a trece frontiera dintre Mexic şi SUA au fost redirecţionaţi către punctele de trecere Otay Mesa sau Tecate, notează DPA.

Disperaţi, circa 500 de migranţi au încercat în zadar duminică să treacă ilegal frontiera cu SUA la Tijuana, însă au fost respinşi de forţele de ordine americane, scrie AFP.

Migranţii din America Centrală, printre care femei şi copii, care participau la o manifestaţie paşnică de-a lungul frontierei, s-au îndreptat spre bariera metalică de delimitare şi au încercat să pătrundă cu forţa în SUA.

"Suntem gata să murim dacă trebuie pentru a încerca să trecem", a declarat pentru AFP Mario Lopez, un hondurian, care şi-a ajutat fiica să escaladeze bariera de metal.

După ce au depăşit acest prim obstacol, migranţii au fost întâmpinaţi cu gaze lacrimogene, în timp ce elicoptere ale armatei americane au survolat frontiera la joasă altitudine, intrând chiar pentru scurt timp în spaţiul aerian mexican.

Încercând să se protejeze cu tricourile, majoritatea migranţilor au trebuit să facă cale întoarsă, dar unii dintre ei au continuat să se îndrepte spre o a doua barieră, supraînălţată cu sârmă ghimpată, în spatele căreia poliţiştii de frontieră americani s-au mobilizat pentru a-i împiedica să avanseze.

"Când au lansat asupra noastră gaze lacrimogene, ni s-a făcut foarte frică, credeam că vor trage în noi şi ne-am îndepărtat", a declarat pentru AFP Flor Jimenez, o honduriană de 32 de ani, după incident.