​Taiwan a respins legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex, în cadrul unui referendum al cărui rezultat este considerat suprinzător având în vedere reputația insulei de campion în promovarea drepturilor în Asia, scrie BBC.

Rezultatele scrutinului contrazic astfel o decizie din martie 2017 a înaltei curți de justiție potrivit căreia astfel de uniuni erau permise. Mai mult, Instanța Supremă oferise Parlamentului un termen de doi ani pentru amendarea legislației în acord cu hotărârea judecătorească. Este încă neclar modul în care rezultatul referendumului va afecta procesul legislativ.

Între timp, președintele Tsai Ing-wen și-a dat demisia din funcția de președinte al partidului de guvernământ, ca urmare a înfrângerii formațiunii în alegerile locale. Patridul ei pro-independență (Partidul Democrat Progresist) va pierde mai bine de jumătate din cele 13 orașe și districte pe care le câștigase la scrutinul din 2014.

Relațiile cu China s-au deteriorat de când Tsai a venit la putere în 2016. Beijingul a refuzat orice diaolg cu ea în condițiile în care aceasta a refuzat să recunoască acordul din 1992 prin care Taiwanul era tratat ca parte a Chinei.