Noi manifestații împotriva creșterii taxelor la carburanți au loc sâmbătă la Paris, iar forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a-i dispersa pe protestatari. Este al doilea weekend de proteste al mişcării "vestelor galbene", relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE: În jur de 8.000 de persoane au participat la protestele de peChamps-Elysées, poliția blocând demonstranții care voiau să ajungă la Palatul Elysee. Peste 130 de protestatari au fost reținuți în Paris și în alte orașe din țară, relatează Reuters.

La căderea nopții, celebrul bulevard al capitalei, unde designerul Karl Lagerfeld a aprins luminile de Crăciun în urmă cu câteva zile, era încă luminat de focurile aprinse de protestatari.

Președintele francez Emmanuel Macron le-a mulțumit forțelor de ordine într-o postare pe twitter vorbind despre ”curajul și profesionalismul„ de care ar fi dat dovadă în intervenția asupra manifestanților.

"Rușine celor care i-au atacat. Nu este loc pentru violență în Republică”, a scris el pe rețeaua socială.

În cadrul confruntărilor de pe bulevardul care este loc de plimbare pentru turiști, o remorcă a fost incendiată și a explodat.

UPDATE: Scene violente au avut loc pe Champs-Elysées, protestatarii încercând să străpungă cordonul de securitate. În jur de 5.000 de manifestanți s-au adunat pe marele bulevard din capitala Franței, zeci de persoane fiind arestate în urma ciocnirilor cu forțele de ordine.

Forțele de ordine au ridicat baricade în încercarea de a bloca înaintarea manifestanților spre anumite clădiri cheie cum ar fi reședința oficială a premierului.

Unii demonstranți au aruncat cu pietre în poliție, strigând că vor demisia lui Macron.

Ministrul francez de Interne, Christophe Castaner, i-a acuzat pe protestatari că sunt influențați de liderul extremei drepte, Marine Le Pen.

În replică, aceasta l-a acuzat de manipulare, într-o postare pe twitter.

Câteva sute de protestatari - îmbrăcați în veste reflectorizante galbene - au ajuns pe bulevardul Champs Elysees și au încercat să ajungă la Palatul Elysee, unde s-au confruntat cu poliția.

Forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a-i dispersa pe protestatari.

Unii manifestanți au cântat imnul național, în timp ce alții au scandat "Macron, demisie" și "Macron, hoț".

Protestele "vestelor galbene", numele sub care este cunoscută această mişcare creată pe reţelele de socializare, fără tutela vreunui partid sau sindicat, au început în urmă cu o săptămână și au fost determinate de anunţul Guvernului privind scumpirea carburanţilor.

Conform datelor oficiale, sâmbăta trecută, aproape 290.000 de persoane au protestat în 2.034 de adunări în toată ţara. Mişcarea a fost marcată de decesul unei manifestante, lovită de o şoferiţă la un baraj în Savoia. Un număr de 409 persoane au fost rănite în timpul manifestaţiilor, din care 14 grav, inclusiv din rândul forţelor de ordine, iar 282 au fost arestate.

Executivul francez a aprobat o majorare a taxelor pentru carburanţi de 7,6 eurocenţi pe litru pentru motorină şi de 3,9 eurocenţi pentru benzină, pentru a reduce utilizarea autovehiculelor poluante şi a promova energia curată.

Începând din ianuarie se vor aplica taxe suplimentare de 6 şi, respectiv, 3 eurocenţi.

"Direcţia pe care am fixat-o este bună şi o vom ţine", sublinia premierul francez, Edouard Philippe, după manifestațiile din weekend-ul trecut.