Autoritățile pakistaneze au arestat vineri noapte pe un cleric radical, ai cărui susținători au blocat luna trecută mai multe orașe majore pentru a protesta față de achitarea unei femei de religie creștină acuzată de blasfemie și condamnată la moarte, informează Deutsche Welle.

Asia BibiFoto: Reuters

Clericul Khadim Hussain Rizvi, liderul unei formațiuni ultra-religioase, este cunoscut pentru faptul că militează pentru o aplicare mai strictă a legilor blasfemiei împotriva religiei musulmane, citează Mediafax.

Înainte de a fi arestat, Khadim Hussain Rizvi și-a îndemnat susținătorii să protesteze în cazul în care va fi arestat. Clericul și alți lideri ai formațiunii sale au fost arestați în urma unor raiduri simultane ale poliției în mai multe orașe din Pakistan.

La scurt timp după arestarea clericului, cinci persoane au fost rănite în urma unor confruntări în Lahore între forțele de ordine și susținători ai acestuia.

Rizvi este liderul formațiunii ultra-religioase Tehreek-e-Labbaik (TLP), care luna trecută a organizat proteste masive după ce Curtea Supremă de la Islamabad a achitat și eliberat o femeie de religie creștină, Asia Bibi, care era condamnată la moarte pentru blasfemie. Clericul a acceptat să pună capăt protestelor doar după ce a primit asigurări de la autorități că Asia Bibi nu va primi permisiunea să părăsească țara până când nu va fi soluționată o petiție împotriva achitării sale.

Asia Bibi a fost eliberată în urma deciziei Curții Supreme, însă se ascunde, împreună cu familia sa, de teamă să nu fie linșată.

Subiectul blasfemiei este un subiect extrem de delicat în Pakistan, unde un simplu zvon de blasfemie poate provoca incidente violente şi chiar linşarea celor acuzați. Salman Taseer, guvernatorul provinciei Punjab, care şi-a manifestat susţinerea pentru Bibi şi a criticat folosirea abuzivă a legilor privind blasfemia, a fost asasinat, în anul 2011, de una din gărzile sale de corp.

Asasinul, executat prin spânzurare pentru crima comisă, este considerat un martir de către islamiştii radicali şi milioane de oameni au vizitat un altar ridicat pentru el în apropiere de Islamabad.

Scurt istoric:

Procesul a fost intentat după ce Asia Bibi s-a certat cu un grup de femei în iunie 2009. Femeile culegeau fructe în momentul în care a izbucnit disputa de la o găleată cu apă. Ele au susținut că Asia Bibi, de religie creștină, ar fi pângărit găleata pentru că a folosit-o.

Acestea au mai susținut ulterior că Asia Bibi ar trebui să se convertească la islam și că a făcut comentarii jignitoare la adresa profetului în timpul disputei.

De asemenea, după incident, Asia Bibi a fost bătută, chiar la ea acasă, agresorii cerându-i să admită că a comis blasfemie.

Ulterior a fost arestată de poliție. Judecătorii au decis că nu există probe suficiente care să susțină acuzațiile de blasfemie.