Coreea de Sud a declarat sâmbătă că a primit scutire de sancțiuni de la Consiliul de Securitate al UN pentru un studiu comun privind transportul feroviar inter-coreean, anunță Reuters.

Kim Jong-un si Moon Jae-inFoto: Captura BBC

Este primul pas către punerea în aplicare a unui acord inter-coreean privind reconectarea căilor ferate și a drumurilor blocate din timpul războiului coreean 1950-53, caparte a eforturilor de îmbunătățire a relațiilor bilaterale.

Acordul a fost făcut în cursul discuțiilor din octombrie, menite să urmeze celui de-al treilea summit din acest an între președintele sud-coreean, Moon Jae-in, și liderul nord-coreean, Kim Jong Un.

Cele două state au planificat anterior să efectueze studii comune privind planurile de transport de la sfârșitul lunii octombrie, cu scopul de a organiza o ceremonie de marca la sfârșitul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie.

Dar planul a fost amânat pe fondul discuțiilor dintre Washington și Phenian, în urma unui summit fără precedent în iunie.

Negocierile au avansat foarte puțin de atunci, cu un Phenian deranjat de insistența Washingtonului ca sancțiunile internaționale să rămână până când va renunța la armele nucleare.

Statele Unite au cerut Coreei de Sud să nu îmbunătățească legăturile cu Coreea de Nord pânăcând Phenianul nu ia măsuri pentru a renunța la armele nucleare.

Lee Do-hoon, negociatorul nuclear al Coreei de Sud, a declaratla începutul acestei săptămâni că Washingtonul susține studiul feroviar inter-coreean, potrivit agenției de știri Yonhap.