Germania speră că Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană într-o manieră corespunzătoare, dar Berlinul este pregătit și pentru ca scenariul în care Marea Britanie se va desprinde din bloc fără un acord de Brexit acceptat de comun acord, a declarat ministrul de finanțe Olaf Scholz vineri, relatează Reuters.

BrexitFoto: PublicDomainPictures.net

Marea Britanie și UE au convenit asupra unui proiect de text care să stabilească o relație apropiată post-Brexit, deși disputa cu Spania asupra controlului asupra Gibraltarului trebuie momentan soluționată înainte ca liderii UE să se întâlnească duminică pentru a se pune de acord asupra pactului.

"Un Brexit fără acord ar fi cel mai grav rezultat pentru Europa, dar mai ales pentru Marea Britanie, pentru că ar lovi greu economia britanică", a declarat Scholz într-un interviu pentru ziarul Passauer Neue Presse.

,,Ne pregătim foarte atent pentru ambele opțiuni, atât pentru un Brexit controlat cât și necontrolat. Ambele scenarii reprezintă provocări pentru noi, dar le putem și le vom gestiona".

Referindu-se la Italia, ministrul german de finanțe a declarat că nu toate propunerile de reformă ale Romei au fost greșite, cum ar fi introducerea unui sistem de securitate pe termen lung pentru șomaj.

Dar Scholz, un social-democrat, a cerut guvernului italian să-și implementeze pas cu pas reformele.

,,Dacă aveți datorii atât de mari, trebuie să acționați cu prudență și nu puteți implementa toate proiectele în același timp", a spus Scholz.

,,Propunerile Comisiei Europene pentru Italia sunt adecvate. Este consecvent să facem pașii următori", a spus Scholz.

Întrebat dacă Italia ar putea provoca o altă criză în zona euro, Scholz a spus: ,,Nu, nu suntem amenințați cu o nouă criză a euro. Țările UE au convenit asupra unor reguli comune care sunt importante pentru moneda noastră și pe care fiecare ar trebui să le respecte".

Italia a declarat joi că va rezista presiunii din partea Bruxelles-ului de a-și revizui bugetul de cheltuieli, îndemnând efectiv autoritățile UE să-l pedepsească cu amenzi înaintea alegerilor parlamentare europene din mai.