Franța a anunțat joi că a impus sancțiuni, inclusiv interdicții de călătorie, împotriva a 18 cetățeni saudiți despre care se crede că ar avea legătură cu uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, informează agenția de știri Reuters.

Jamal KhashoggiFoto: Captura YouTube

Ministerul de Externe de la Paris a transmis că acțiunea este coordonată cu partenerii europeni, în special Germania.

Berlinul a introdus deja sancțiuni împotriva a 18 cetățeni saudiți și a suspendat vânzările de armament către Arabia Saudită.

"Uciderea domnului Khashoggi este o crimă extrem de gravă, ba mai mult, contravine libertății presei și celor mai fundamentale drepturi", se afirmă în comunicatul ministerului francez.

Parisul a avertizat că aceste măsuri ar putea fi urmate de altele similare și a cerut autorităților de la Riad să ofere un răspuns transparent, detaliat și exhaustiv în legătură cu acest incident.

Reacția Franței în acest caz a fost până în acest moment una destul de precaută, având în vedere relațiile comerciale semnificative între cele două țări. Arabia Saudită este printre altele un client major al industriei franceze de armament.

Jamal Khashoggi a dispărut în Consulatul Arabiei Saudite din oraşul turc Istanbul. Arabia Saudită a admis că editorialistul cotidianului The Washington Post a fost ucis, încercând să atribuie crima unor agenţi care au acţionat pe cont propriu. Dovezile existente sugerează că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a coordonat operaţiunea de asasinare a jurnalistului disident Jamal Khashoggi, iar teoria conform căreia autorii ar fi militari indisciplinaţi este o "ficţiune", a afirmat sir John Sawers, un fost director al MI6.

Arabia Saudită a negat că prinţul moştenitor saudit ar fi implicat în acest complot.