Parlamentul irlandez a sprijinit în mod covârșitor acordul încheiat săptămâna trecută de negociatorii Brexit, toate partidele importante susţinând proiectul de acord, cu ajutorul căruia guvernul şi-a realizat toate prioritățile cheie, relatează Reuters, potrivit Mediafax.

BrexitFoto: PublicDomainPictures.net

Deși votul nu era necesar din punct de vedere legal, ratificarea fiind necesară doar în Parlamentul European și în parlamentul britanic, primul ministru irlandez Leo Varadkar a vrut să demonstreze că politicienii din toate partidele îi sprijină poziția.

Deoarece mai puțin de 10 membri din cei 158 de parlamentari s-au opus mișcării, purtătorul de cuvânt a declarat că obiectivul a fost îndeplinit.

Proiectul de acord pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va fi aprobat duminică de către liderii UE, alături de o declarație politică privind viitorul relaţiilor comerciale, sarcina dificilă revenindu-i apoi prim ministrului britanic Theresa May care trebuie să obţină sprijinul majorităţii parlamentarilor britanici sceptici.

”Sprijinul acestei case pentru proiectul de acord de retragere, sunt sigur că va transmite un semnal puternic înaintea Consiliului European de duminică că Irlanda sprijină deplin această înțelegere", a declarat ministrul de externe Simon Coveney.

Varadkar s-a bucurat de un sprijin transversal de-a lungul discuțiilor, în încercarea de a evita reintroducerea controalelor de frontieră între Irlanda și Irlanda de Nord, ceea ce ar putea amenința un acord de pace de 20 de ani care s-a încheiat după trei decenii de vărsare de sânge în Irlanda de Nord.

Acordul include o dispoziție care ar evita reintroducerea unor astfel de controale responsabile pentru o mare parte din neliniștea din propriul partid al Theresei May.