În ultimele luni, Arabia Saudită și practicile acesteia legate de activiști și drepturile omului au ajuns obiectele unor analize minuțioase, chiar înainte ca uciderea lui Jamal Khashoggi să ajungă pe primele pagini ale publicațiilor internaționale, potrivit Business Insider.

Mohammed bin SalmanFoto: Agerpres

La începutul acestui an, țara a reținut zeci de activiști pentru drepturile femeilor - mulți dintre ei fără a fi acuzați formal și fără acces la modalități de comunicare - dintre care majoritatea a rămas în custodia poliției.

În luna mai, cel puțin 15 activiști proeminenți pentru drepturile femeii au fost arestați. Mulți dintre aceștia s-au implicat activ în obținerea dreptului de a conduce mașini pentru femei.

Presa locală a raportat că nouă dintre activiști au fost judecați la o instanță penală care se ocupă în mod specific de infracțiunile legate de terorism. Statul saudit a catalogat rapid activiștii ca fiind ,,trădători" și i-a acuzat că au format o ,,celulă" împreună cu agenți străini, a spus Amnesty International.

Amnesty International a obținut trei mărturii separate care dezvăluie cazuri de hărțuire sexuală, electrocutări și biciuiri în timpul detenției la închisoarea din Dhahban, unde mulți activiști pentru drepturile omului au fost ținuți luni de zile. Unii dintre deținuți au fost atât de răniți încât au rămas incapabili să se deplaseze sau să stea în picioare.

Human Rights Watch a raportat, de asemenea, modalități de tortură similare folosite de autoritățile saudite, inclusiv biciuirea și agresiunea sexuală.