Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi-a anulat o vizită în Spania, programată pentru această săptămână, pentru a se concentra asupra negocierilor de Brexit, potrivit Euronews.

Theresa May si Jean-Claude JunckerFoto: Captura YouTube

Un purtător de cuvânt al lui Juncker a precizat că, în loc să se afle în Spania joi şi vineri, preşedintele Comisiei va rămâne la Bruxelles, în zilele premergătoare summitului de duminică al liderilor UE. Reuniunea ar urma să "finalizeze şi să formalizeze" acordul de Brexit, ce a fost convenit cu premierul britanic, Theresa May.

Proiectul acordului a atras critici din partea unor parlamentari din Marea Britanie, iar mai mulţi politicieni din Partidul Conservator al lui May au înaintat scrisori de neîncredere pentru guvernul său. Totodată, doi miniştri au demisionat, citeaza Rador.

EL PAIS: Reticenţele unui grup de ţări agită ultima sută de metri a acordului pentru Brexit

Spania se află în fruntea guvernelor care pun la îndoială principiul acordului pentru plecarea Regatului Unit din UE. Spania s-a aşezat în faţa ţărilor care pun la îndoială proiectul acordului de ieşire din UE, convenit de Comisia Europeană cu guvernul britanic. Acest tip de revoltă, care pune întrebări începând cu soarta Gibraltarului până la controlul posibilelor avantaje ale Londrei în perioada de plecare, îngrijorează Bruxelles-ul, deoarece echilibrul fragil realizat până în prezent ar putea sări prin aer.

Comisia a început marţi această manevră pentru a salva un pact esenţial, astfel încât la summitul european de duminică să înceapă procesul de ratificare a tratatului care va reglementa Brexitul, potrivit El Pais, citat de Rador.

Mai multe delegaţii, printre care şi Spania, i-au solicitat lui Barnier clarificări cu privire la aşa-numită "plasă de siguranţă" sau formula de ultimă instanţă pentru a evita o frontieră fizică între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda. Soluţia convenită de Barnier cu guvernul d-nei May prevede stabilirea unei uniuni vamale între Regatul Unit şi UE până când se va găsi o altă soluţie mai bună sau se va ajunge la un acord comercial.

Spania şi celelalte ţări reticente se tem că, în această perioadă, Regatul Unit se va bucura de acces aproape total la piaţa europeană fără a trebui să îşi îndeplinească obligaţiile. Londra a oferit anumite garanţii că nu se va abate de la legislaţia UE (mediu, piaţa forţei de muncă), dar mai multe capitale doresc să consolideze aceste angajamente. Şi aceleaşi delegaţii se arată îngrijorate în privinţa rolului limitat acordat Curţii Europene de Justiţie în soluţionarea eventualelor conflicte dintre Londra şi Bruxelles în timpul valabilităţii uniunii vamal.