Kosovo a impus taxe vamale de 100% asupra importurilor din Serbia și Bosnia-Herțegovina, acuzând Guvernul de la Belgrad că este responsabil de eșecul încercării Priștinei de a adera la Interpol, organizația internațională de cooperare a forțelor de poliție, informează Mediafax care citeaza BBC News.

Steagul KosovoFoto: Ioana Moldovan

Serbia a avertizat că decizia va conduce la blocarea comerțului bilateral, iar Uniunea Europeană a îndemnat la revocarea imediată a măsurii.

Tensiunile între Pristina și Belgrad s-au amplificat după ce Kosovo a impus, la 6 noiembrie, taxe vamale suplimentare de 10% pentru importurile din Serbia și Bosnia-Herțegovina, susținând că cele două state duc o "campanie agresivă" împotriva Priștinei.

După ce Adunarea Generală a Interpolului a respins marți solicitarea de aderare a statului Kosovo, a treia cerere de acest fel în ultimii trei ani, Priștina a acuzat Serbia de coordonarea unei "campanii acerbe" împotriva ideii de normalizare a relațiilor cu fosta provincie sârbă. Potrivit unor surse, Kosovo ar fi cheltuit 1,2 milioane de euro pentru lobby în favoarea aderării la Interpol.

Se crede că Serbia se opune aderării statului la Interpol de teamă că Priștina ar putea să solicite arestarea liderilor militari sârbi suspectați că ar fi comis crime de război în perioada războiului din 1998-1999.

Kosovo importă anual bunuri din Serbia în valoare de aproximativ 400 de milioane de euro, astfel că blocarea comerțului bilateral va afecta semnificativ economia ambelor state.

Fosta provincie sârbă Kosovo şi-a declarat independenţa la aproape un deceniu după un conflict de doi ani între forţele sârbe şi separatiştii albanezi, în cursul cărora au fost comise numeroase atrocităţi de ambele părţi.

Independenţa fostei provincii sârbe a fost recunoscută de 115 ţări, dintre care 23 dintre cele 28 de state membre ale UE. Cele cinci state membre ale UE care până în acest moment nu au recunoscut independența Kosovo sunt Spania, Slovacia, Cipru, Grecia şi România.