Ca şi în anii precedenţi, Belgia a primit din nou, miercuri, un avertisment din partea Comisiei Europene pentru proiectul său de buget pe 2019. Ea figurează astfel, împreună cu alte trei state membre (Franţa, Portugalia şi Slovenia) printre ţările al căror buget atrage "un risc de nerespectare" a exigenţelor Pactului de stabilitate şi creştere pe anul viitor, potrivit La Libre, citat de Rador.

Comisia EuropeanaFoto: Hotnews

Bugetul acestor patru ţări "ar putea duce la o diferenţă importantă faţă de traiectoria de ajustare pentru realizarea obiectivului lor bugetar pe termen mediu", a arătat vicepreşedintele Comisiei Valdis Dombrovkis, prezentând opiniile executivului european privind proiectul de buget al statelor membre.

Comisia arată spre insuficienta reducere a deficitului ca şi spre nivelul ridicat al datoriei publice belgiene.

Dacă aceasta din urmă ar trece sub pragul de 100% anul viitor (99,8%), venind de la 107,6% în 2014, reducerea nu este suficient de mare, potrivit Comisiei. Deficitul structural ar trebui să atingă anul viitor nivelul său cel mai scăzut de patru ani (-1,3% din PIB), înainte de a creşte din nou în 2020 (-1,7%), dar statele trebuie să-şi reducă deficitul structural cu 0,6% în fiecare an.

Belgia cere totuşi Europei aplicarea unei clauze de flexibilitate având în vedere reformele pe care ea le pune în practică.

Comisia acceptă de câţiva ani o asemenea supleţe, în acord cu statele membre. Acestea pot dispune astfel de o marjă suplimentară de 0,5% din PIB pentru a atinge obiectivele pe termen mediu, a confirmat comisarul belgian Marianne Thyssen.

Cererea a fost făcută pentru 2019, dar asta ar însemna că bugetul belgian ar trebui să respecte totalitatea regulilor Pactului, or 2018 pune probleme, a arătat ea. Dacă adăugăm acest lucru pe 2019, apare riscul de neconformitate. O apreciere nu se va putea face decât în 2019 având în vedere cifrele definitive, a temperat lucrurile dna Thyssen. Între timp, Comisia cere guvernului belgian să ia măsurile necesare.

În schimb, Belgia nu figurează pe o listă cu 13 ţări (Germania, Bulgaria, Cipru, Croaţia, Spania, Franţa, Irlanda, Italia, Olanda, Portugalia şi Suedia) care vor trebui să facă obiectul unui bilanţ aprofundat în 2019 în cadrul detectării unor dezechilibre macroeconomice. Grecia şi România vor face de asemenea obiectul unui bilanţ aprofundat în această privinţă.