Un judecator federal american a atacat marți o lege din Mississippi, care interzice avorturile dupa 15 săptămâni, declarand ca "în mod neechivoc" incalcă drepturile constituționale ale femeilor, scrie Reuters.

avortFoto: Hotnews

Legea, considerată una dintre cele mai restrictive din țară, a fost adoptată în martie. Ea a fost deja ”pusă în așteptare” de către judecătorul districtului Carlton Reeves, după ce singura clinica de avort a statului, Jackson Women's Health Organization, a atacat în instanță.

În conformitate cu precedentul Curții Supreme a Statelor Unite, statele nu pot interzice avorturile înainte ca un făt să fie viabil, iar studiile medicale arată că viabilitatea începe de obicei între 23 și 24 de săptămâni, a scris Reeves marți.

Judecătorul a recunoscut sentimentul de "frustrare" că parlamentarii din Mississippi au adoptat legea, chiar dacă în alte state interdicțiile similare au fost atacate instanțele federale.

"Motivul real pentru care suntem aici este simplu. Statul a ales să adopte o lege știind că este neconstituțional să ceară Curții Supreme să răstoarne Roe v. Wade ", a scris Reeves, referindu-se la reperul din 1973 care a stabilit un cadru legal pentru avort.