Bruxelles-ul face primul pas spre sancționarea Italiei, din cauza datoriilor care depășesc deja 2.300 mld. euro, dar Roma rămâne sfidătoare
Bruxellesul spune că bugetul, prin care se majorează deficitul de la 1,8% la 2,4% din PIB anul acesta, este ”un caz serios de nerespectare” a recomandărilor sale. Prin urmare, executivul UE a lansat o ”procedură de deficit excesiv” din cauză că enorma datorie publică a Italiei nu va scădea, așa cum cer regulile UE.
Datoria Italiei, de peste 130% din PIB, adică peste 2.300 de miliarde de euro, este - raportată la PIB - a doua cea mai mare din Europa, după Grecia.
”Ținând cont de ce propune guvernul italian, considerăm că țara riscă să intre orbește în instabilitate”, a declarat vicepreședintele comisiei europene, Valdis Dombrovskis. Comisia este sprijinită în poziția sa de guvernele din zona euro, îngrijorate că planurile Romei de cheltuieli pe datorie ar putea declanșa o altă criză a datoriilor care le-ar afecta pe toate.
În Italia, însă, guvernul format din Liga de dreapta și Mișcarea anti-sistem 5 Stele, rămâne sfidător. ”Suntem convinși în privința cifrelor din bugetul nostru. Mai vorbim peste un an”, a spus vicepremierul Matteo Salvini, adăugând că amendarea Italiei pentru deficitul excesiv ar fi o ”lipsă de respect”.

Raed Arafat vine cu noi explicații după evacuarea cu scandal a Spitalului Foișor: Decizia a fost corectă, chiar dacă a creat disconfort pentru pacienți
Un bucureștean a făcut cerere pentru un nou buletin acum două luni, dar nu l-a primit nici acum / Cum explică oficialii „dificultatea temporară” de eliberare a actelor de identitate
MAI face lumină în privința cărții electronice de identitate: Ce date va conține CIP-ul, cum va fi folosită semnătura electronică și ce opțiuni au românii care nu-și doresc acest act
Ce înseamnă și ce impact ar putea avea decizia CEDO privind vaccinarea
Prințul Philip al Marii Britanii - 7 decenii de gafe și glume incorecte politic
Ca membru al eurozonei nu ai multa libertate a politicilor economice, trebuie sa respecti niste criterii riguroase pentru a nu pune in pericol echilibrul intregii zone.
Cazul Greciei a fost doar un avertisment sever si sistemul nu s-a prabusit pentru ca s-a acceptat preluarea a sute de miliarde de euro de datorii, guvernul elen a fost fortat sa faca reforme drastice si PIB-ul grecesc e totusi mic in UE.
Dar Italia e alt ordin de marime, nu poate fi salvata precum Grecia, nu poate acoperi nimeni mii de miliarde de datorie publica, PIB-ul e prea mare pt ca tara sa poata iesi pur si simplu din eurozona fara ca nimeni sa nu pateasca ceva.
Lega si M5 sunt convinse ca tocmai normele prea rigide impuse de UE sunt cauza stagnarii economice (Italia e una dintre putinele tari UE in care PIB-ul a scazut in ultimii ani).
O fi ceva adevar si in asta, dar nu e cel fundamental.
Realitatea mult mai neplacuta e ca vina apartine majoritar societatii italiene, cangrenata de coruptie si incompetenta pe o scara foarte larga, pana la cele mai inalte nivele, precum primaria Romei sau guvernul Italiei.
Politic e cea mai instabila tara din Europa vestica, cu peste 40 de guverne in doar 70 de ani (sub 2 ani media de supravietuire la guvernare), economic e cea mai putin performanta tara dintre "marile" puteri ale UE.
Votul anti-establishment si pro-populistii din M5 sau nationalistii din Lega a fost un act de disperare al unei societati care s-a saturat de clientelismul vechilor partide, de incompetenta si lenea faimoasa a functionarilor publici, de influenta organizatiilor mafiote care fac legea in unele teritorii din sudul Italiei.
Somaj ridicat, crestere nula PIB, mafia, valuri de migranti intrati cu barca, partide vesnic implicate in scandaluri politice sau de coruptie..nu e de mirare ca raspunsul italienilor la vot a venit atat de dur.
Sondajele arata ca in caz de anticipate, Lega si-ar dubla nr de voturi.
Afirmatia ca Italia s-ar fi prbusit mai tatre ca e restul tarilor dezvoltate e de asemenea falsa. hai sa vedem cifrele (https://tradingeconomics.com/european-union/gdp) :
- Evolutia PIB-ului UE intre 2008 si 2017: $19137 miliarde - 2008 la $17277 miliarde in 2017 . Cadere neta dce 10.8%
- Evolutia PIB-ului Italiei intre 2008 si 2017: $2370 miliarde in 2008 la $2152 miliarde. Cadere neta de 10.2%
Spre comparatie Franta s-a prabusit in aceeasi perioada cu peste 12%.
Sigur ca UE nu-si poate permite sa salveze Italia daca aceasta se prabuseste. Numai ca daca se prabiseste Italia intregul sistem financiar UE inttra in colaps. Deci UE va fi fortata sa stranga cureaua sio sa plateasca orice fantezii ale italienilor. Deci tentatia Italei de a abuza de toate scaparile traterlor UE e enorma. Practic Italia nu poate fi sanctionata, orice a face. Italia contribuie la bugetul UE cu mult mai mult decat primeste. Taierea fondurilor europene va lovi in UE, pentru ca macaronarii nu vor fi destul de prosti sa mai cotizeze daca l-i se taie fonduruile.
Aici se vadeste intrega subrezenie a contructiei europene:Tarile performante sunt supuse acelorasi reguli ca si cele falite. Si mai rau decat atat, tarile dezvoltate de pinde de cele falite. Prosti ar fi falitii sa nu profite de aceata situatie indedita.
Prosti sa fie Italienii sa nu urmeze exemplul grecesc. Integrarea UE a mesrs mult prea departe si azi ii pune in pericol pe toti membrii uniunii daca unul singur mai marisor abuzeaza cu nesimtire.
Normal trebuia sa se ramana la ideea initiala de piata comuna. Atunci orice tara membra putea sa dea faliment dupa cum avea chef fara a-i poune in pericol pe ceilalti. Acum insa interdependenta e atat de mare incat esecul aproape oricarei tari din UE provoaca un efect de domnino ce-i poate duce la colaps si pe ceilalti. Cel mai bine era daca Grecia era lasata sa dea faliment in 2012-2015 cand devenise clar ca toate programele financiare sunt inutile. Prabusirea Greicei putea fi cumva administrata. UE ar fi stiut cum trebuie procedat, iar celelate tari falite ar fi inteles ca plasa de siguranta e foatre subtire si ca trebuie sa fie mai responsabile. Proatia se pateste scump...
Amenintarile UE vor ramane fara efect. Tot ce le poater face UE sa la taie fondurile europene. si sa le impuna amezi.
Problema e ca daca Italia refuza sa plateasca amenzile, UE n-are ce-i face afara de a plange amarnic. Daca le taie fondurile europene, Italia care cotizeaza mai mult decat incaseaza, va refuza si ea sa mai vireze contributiil la bugetul UE, ceea ce va pune tarile mici ce incaseaza mai mult decat cotizeaza intr-o situatie disperata
Marera problema e ca odata ce se vadeste golixciunea amenintarilor UE se vor gasi si altii sa urmeze calea italiei, ca doar n-r fi mai prosti :)
Normal UE trebuia sa cotcodaceasca mai putin si sa incerce sa ajunga la un compromis discret cu macaronarii. Odata ce circul a devenit publiic, guvernul italian trebuie sa se dovedeasca cocos si o va si face. Nu mai e loc de dat inapoi. UE va fi umilit tocmai pentur ca nu poate face nimic impotrivaunei tari care nu joaca dupa reguli. Este ceea ce guvernul italian stie precis si va profita din plin de situatie..