Comisia Europeană a făcut miercuri primul pas spre o acțiune disciplinară contra Italiei în privința proiectului de buget al țării, dar Roma spune că nu are nicio intenție să-și schimbe planurile. Se prefigurează o confruntare care ar putea dura câteva luni și s-ar putea solda cu amenzi, notează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Bruxellesul spune că bugetul, prin care se majorează deficitul de la 1,8% la 2,4% din PIB anul acesta, este ”un caz serios de nerespectare” a recomandărilor sale. Prin urmare, executivul UE a lansat o ”procedură de deficit excesiv” din cauză că enorma datorie publică a Italiei nu va scădea, așa cum cer regulile UE.

Datoria Italiei, de peste 130% din PIB, adică peste 2.300 de miliarde de euro, este - raportată la PIB - a doua cea mai mare din Europa, după Grecia.

”Ținând cont de ce propune guvernul italian, considerăm că țara riscă să intre orbește în instabilitate”, a declarat vicepreședintele comisiei europene, Valdis Dombrovskis. Comisia este sprijinită în poziția sa de guvernele din zona euro, îngrijorate că planurile Romei de cheltuieli pe datorie ar putea declanșa o altă criză a datoriilor care le-ar afecta pe toate.

În Italia, însă, guvernul format din Liga de dreapta și Mișcarea anti-sistem 5 Stele, rămâne sfidător. ”Suntem convinși în privința cifrelor din bugetul nostru. Mai vorbim peste un an”, a spus vicepremierul Matteo Salvini, adăugând că amendarea Italiei pentru deficitul excesiv ar fi o ”lipsă de respect”.