Interpolul l-a ales marți drept președinte pe sud-coreeanul Kim Jong Yang, a anunțat organizația pe Twitter. Kim, care acționa deja ca președinte interimar, a fost ales pentru un mandat de doi ani la congresul anual ce a are loc în Dubai.

Sediul Interpol din LyonFoto: Wikipedia

Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat marți că SUA l-a sprijinit pe Kim Jong Yang din Coreea de Sud să conducă agenția internațională de poliție împotriva candidatului Kremlinului pentru această slujbă, Alexander Prokopchuk.

Parlamentarii americani au făcut lobby pe langa administrația președintelui Donald Trump pentru a se opune candidaturii lui Prokopchuk, acuzând că Rusia abuzează de Interpol, încercând să o folosească pentru a hărțui disidenții prin emiterea mandatelor pentru arestarea lor.

Kim a fost numit președinte în exercițiu al Interpol în octombrie, după ce președintele Meng Hongwei a dispărut în timpul unei călătorii în țara sa de origine a Chinei. China a declarat ulterior că a fost investigat pentru luare de mită și alte infracțiuni.