China a arestat 576 de persoane acuzate de introducerea de deșeuri în țară în primele 10 luni ale anului, a anunţat agenția de știri Xinhua, ca parte a eforturilor sale de a impune interdicții asupra importurilor de gunoi de calitate inferioară, relatează Reuters, potrivit Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

China a instrumentat un număr total de 412 dosare penale implicând 1,46 milioane de tone de deșeuri solide pe parcursul perioadei de 10 luni, a raportat Xinhua marți, citând date de la Administrația Generală a Vămilor.

Într-o operațiune numită "Sabia de la poarta țării 2018", autoritatea vamală a făcut din represiunea împotriva deșeurilor de contrabandă una dintre prioritățile sale în acest an China a transmis anul trecut Organizației Mondiale a Comerțului că va interzice 24 de tipuri de materiale reciclabile, inclusiv materiale plastice, și va elimina treptat importurile de alte deșeuri.

De asemenea, săptămâna aceasta China a anunţat că va interzice alte 32 de produse, cum ar fi hardware, nave, piese auto și resturi de oțel inoxidabil începând cu 31 decembrie.

Guvernul consideră că gradul scăzut de reciclare este incompatibil cu obiectivele țării de a-și curăța propriile deșeuri, de a-și "moderniza" economia și de a avansa în lanțul global de aprovizionare.

China a fost în trecut destinatarul majorității deșeurilor din lume, transporturile ajungând până la 47 de milioane de tone în 2015, iar interdicția a forțat Europa și Statele Unite să caute destinații alternative în Asia de sud-est.