​Politicianul CSU menţine alianţa cu premierul Ungariei. Va rămâne în continuare “clar în privinţa poziţiei, dar deschis la discuţii”, scrie Süddeutsche Zeitung, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Principalul candidat al creştin-democraţilor europeni, Manfred Weber, menţine deocamdată, în pofida tuturor criticilor, alianţa cu premierul ungar Viktor Orbán, deşi nu ar fi permisă acordarea unui “rabat” Ungariei în chestiunile legate de statul de drept – a afirmat luni la Berlin. Însă în ce-l priveşte “susţine incontestabil poziţia că vom putea soluţiona problemele în Europa doar dacă vom purta un dialog unii cu alţii”. Weber a ajuns la începutul lunii noiembrie principalul candidat al PPE pentru alegerile europene, având şi susţinerea lui Orbán şi a partidului acestuia, Fidesz. Obiectivul lui Weber este de a-i urma lui Jean-Claude Juncker la preşedinţia Comisiei Europene. Weber a respins obiecţiile altor partide privind distanţarea de Orbán în cazul unei posibile alegeri ale sale.

Atitudinea sa faţă de Orbán ar putea deveni după alegerile europene de o importanţă centrală. Astfel o nouă alianţă a liberalilor europeni cu mişcarea En Marche a lui Macron se va îndrepta în mod decisiv împotriva premierului naţionalist ungar. Weber a confirmat că Orbán va ridica probleme PPE-ului, referindu-se aici la faptul că PPE îi va cere lui Orbán o luare clară de poziţie faţă de valorile fundamentale ale UE.

Social-democraţii i-au cerut lui Weber să exercite o influenţă asupra guvernelor din România, Slovacia şi Malta care fac parte din “familia” lor. Există şi în România atacuri împotriva statului de drept, iar în Slovacia şi Malta au fost ucişi ziarişti de investigaţii. Parlamentul European s-a pronunţat în septembrie pentru declanşarea împotriva Ungariei a procedurii privind statul de drept din articolul 7 al Tratatului cu UE. Motivul l-a constituit un raport în care i se reproşează Ungariei numeroase încălcări ale valorilor europene fundamentale. În acesta se precizeză că premierul Orbán forţează declanşarea unor atacuri asupra independenţiei justiţiei, a restrângerii libertăţii presei şi a drepturilor minorităţilor, precum şi atitudinea faţă de ong-urile din ţara sa. Spre deosebire de ceilalţi deputaţi creştin-sociali, Weber a votat această decizie.

În campania electorală PPE urmează să respingă clar, conform voinţei lui Weber, partidele populiste. “Acestea vorbesc despre patrii, dar de fapt doar despre egoism şi naţionalism pur”, a spus Weber. Delimitarea de “aceste forţe de dreapta” constituie în întreaga Europă sarcina centrală a forţelor pro-europene.

În privinţa campaniei electorale din Germania, Weber a anunţat o campanie care se îndreaptă mai ales şi împotriva partidului AfD (Alternativă pentru Germania). “AfD este partidul brexit pentru Germania”, a afirmat. Deşi Weber a subliniat că se doreşte existenţa unor state naţionale puternice, PPE are convingerea că “în lumea globalizată statele naţionale puternice pot fi puternice doar în cadrul unei Europe puternice”.

În această săptămână, marţi, Weber vrea să viziteze fostul lagăr german de concentrare de la Auschwitz, pentru a evidenţia că “este conştient de responsabilitatea germană”.