Vulcanul Fuego din Guatemala şi-a încheiat luni puternica fază eruptivă, după ce aproximativ 4.000 de persoane din localităţile ameninţate au fost evacuate de teama unei catastrofe similare celei din iunie, soldată cu 194 de morţi şi 234 de dispăruţi, relatează marţi AFP şi EFE, citate de Agerpres.

Vulcanul, cu o înălţime de 3.763 metri şi aflat la 35 de kilometri sud-vest de capitala ţării, "şi-a reluat activitatea considerată ca normală, încheindu-şi cea de-a cincea fază de erupţie a anului", care a început duminică dimineaţă, a declarat presei David de Leon, purtător de cuvânt al Agenţiei naţionale pentru prevenirea dezastrelor (Conred).

Perioada de puternică erupţie a durat aproximativ 32 de ore cu explozii deosebit de violente în noaptea de duminică spre luni, care au determinat autorităţile să decreteze alerta roşie până la noi ordine.

David de Leon a declarat că miile de persoane evacuate vor avea la dispoziţie autobuze pentru a se putea întoarce la casele lor începând însă de marţi, "din motive de securitate", în condiţiile în care mulţi localnici deja se întorc prin propriile mijloace.

Deşi faza puternică de erupţie s-a încheiat, "reziduuri" de lavă incandescentă vor continua să se scurgă pe versanţi în următoarele zile, a precizat purtătorul de cuvânt al Conred.

La 3 iunie, vulcanul a avut una dintre cele mai mari erupţii din istoria sa, provocând moartea a 194 de persoane. Majoritatea victimelor au fost din San Miguel Los Lotes, El Rodeo şi Escuintla şi au murit după ce casele lor s-au prăbuşit sub asaltul şuvoaielor de lavă şi noroi.

Alţi doi vulcani sunt încă activi în Guatemala - Pacaya, situat la 20 de kilometri sud de capitală şi Santiaguito, aflat la 117 kilometri spre vest.