​​Președintele ales al Braziliei, Jair Bolsonaro, a stârnit reacții de revoltă și neîncredere după ce a spus că poporul Braziliei, care a fost condus de armată timp de două decenii, ,,încă nu știe ce este dictatura", relatează The Guardian.

Jair BolsonaroFoto: Wikipedia

Fostul căpitan de armată - care nu și-a ascuns admirația sa față de dictatura militară care a condus Brazilia în perioada 1964-1985 - a ținut un discurs în urma unor convorbiri telefonice cu premierul conservator al Ungariei, Viktor Orban.

Ungaria ,,este o țară care a suferit mult în trecutul comunist, un popor care știe ce este dictatura", a declarat Bolsonaro într-o conferință de presă în afara casei sale din Rio de Janeiro.

,,Poporul brazilian încă nu știe ce este dictatura, nu știe cum e să suferi din cauza unor astfel de oameni".

José Miguel Vivanco, director executiv al diviziei Americas din cadrul Human Rights Watch, a criticat ,,tactica războiului rece" adoptată de Bolsonaro.

,,Este extrem de îngrijorător și revelator faptul că Bolsonaro acceptă sfatul unui binecunoscut autocrat populist ca Orbán", a spus el. ,,Pentru oricine are îndoieli cu privire la suferința Braziliei sub conducere militară, amintesc doar încălcările grave, sistematice și răspândite ale drepturilor omului comise de acest regim".

În 2014, un raport al unei comisii de guvernământ a concluzionat că mai mult de 400 de persoane au fost ucise sau au dispărut și mult mai multe au fost torturate sub conducerea juntei militare a Braziliei, care a cenzurat mass-media și cultura, forțând foarte multe persoane să aleagă calea exilului.

Cid Benjamin, jurnalist care face parte dintr-un grup armat de stânga care se opune dictaturii braziliene, a descris comentariul lui Bolsonaro ca ,,o altă prostie". Benjamin a fost închis și torturat după participarea la răpirea din 1969 a ambasadorului american Charles Burke Elbrick - care a fost eliberat mai târziu nevătămat - și a petrecut un deceniu în exil.

Întrebat despre măsurile dure anti-imigrație adoptate de Orbán, care a închis granițele Ungariei pentru refugiați în 2015, Bolsonaro a preferat să discute despre situația din propria țară.

,,Am fost împotriva legii privind ultima imigrație [în 2017] care a făcut din Brazilia o țară fără frontiere. Nu putem permite intrarea fără discriminare a tuturor celor care vin aici, doar pentru că au vrut să vină ".

Mii de migranți venezueleni care fug de o criză politică și economică au trecut granița în Brazilia în ultimul an. În august, locuitorii din orașul de frontieră brazilian Pacairama au distrus taberele de migranți folosite de venezuelani și mai mult de o mie dintre aceștia au fost forțați să se întoarcă în Venezuela.