Statele Unite intenționează să adauge Venezuela pe la lista statelor care finanțează acte de terorism internațional, însă momentan nu a fost luată nicio decizie finală, informează Reuters, citând o sursă familiarizată cu procesul deliberativ.

HotNews.roFoto: Hotnews

Adăugarea Venezuelei la lista ar putea limita asistența economică oferită de S.U.A. și ar impune restricții financiare asupra țării care suferă deja de hiperinflație, migrație în masă și lipsă de alimente și medicamente.

Discuțiile privind această chestiune au avansat în ultimele zile pe fundalul unui lobby puternic făcut de senatorul republican Marco Rubio, care a presat mult timp administrația pentru a se opune guvernului președintelui Venezuelei Nicolas Maduro, a spus sursa.

Nu a fost încă stabilit un interval de timp pentru luarea deciziei de a adăuga Venezuela la lista statelor care finanțează terorismul, a spus sursa.

Un oficial americana declarat că va fi o provocare pentru administrația Trump să furnizeze dovezi concrete care să lege guvernul Maduro de terorism dacă decide să pună Venezuela pe listă.

Cele patru țări care se află pe listă - Coreea de Nord, Iranul, Sudanul și Siria - ,,au oferit în mod repetat sprijin pentru acte de terorism internațional".

Rubio și alți doi senatori republicani au trimis o scrisoare secretarului de stat Mike Pompeo în luna septembrie, îndemnându-l să numească Venezuela un finanțator de stat pentru terorism și să o acuze de legături cu grupul militant Hezbollah al Libanului și cu forțele armate revoluționare din Columbia sau FARC, însă aceștia nu au oferit nici o dovadă în sprijinul acestor acuzații..

Administrația Trump a impus mai multe runde de sancțiuni împotriva guvernului socialist condus de Maduro începând din 2017, acuzându-l de subminarea democrației. Pe 1 noiembrie, președintele Donald Trump a semnat un ordin executiv menit să perturbe exporturile de aur ale Venezuelei.

Ministerul de Informații al Venezuelei nu a fost disponibil imediat pentru comentarii.

Maduro, care neagă limitarea libertăților politice în Venezuela, a declarat că este victima unui ,,război economic" condus de Statele Unite.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat SUA a declarat că ,,în mod constant și continuu analizează informații și informații disponibile, din mai multe surse, cu privire la posibila implicare la nivel de stat în terorism, evaluând în totalitate toate informațiile credibile, verificate și coroborate".