Președintele SUA, Donald Trump, a afirmat luni că Osama Bin Laden, fostul lider al rețelei teroriste Al-Qaida, care a fost ucis în 2011 de forțele speciale americane în Pakistan, ar fi trebuit prins mult mai devreme, și a criticat Pakistanul și pe fostul președinte Bill Clinton, potrivit Mediafax.

Osama bin LadenFoto: Captura ABC

"Desigur că ar fi trebuit să-l prindem mult înainte de momentul în care am făcut-o. L-am menționat în cartea mea, chiar ÎNAINTE de atentatul de la World Trade Center", a afirmat Trump într-un mesaj pe Twitter, completând că președintele Bill Clinton a eșuat în a realiza acest lucru.

"Am plătit Pakistanului miliarde de dolari & ei nu ne-au zis niciodată că locuiește acolo. Incapabili!", a adăugat Trump.

Liderul de la Casa Albă a mai afirmat că Statele Unite "nu mai plătesc miliarde de dolari Pakistanului pentru că (acest stat) doar ar lua banii și nu ar face nimic pentru noi. Bin Laden este un exemplu, Afganistanul este altul".

Premierul de la Islamabad, Imran Khan, a criticat prompt "tirada" lui Trump împotriva Pakistanului, afirmând că liderul american ar trebui să se informeze în legătură cu faptele istorice despre care vorbește.

"Niciun pakistanez nu a fost implicat în (atentatele din) 9/11, însă Pakistanul a decis să participe la Războiul împotriva Terorismului al SUA", a afirmat Khan într-un mesaj pe Twitter.

"Pakistanul a suferit 75.000 de victime & economia (țării) a pierdut peste 123 de miliarde de dolari. Ajutorul din partea SUA a fost minuscul, 20 de miliarde de dolari", a adăugat liderul de la Islamabad.

Trump a făcut aceste afirmații privind Osama bin Laden la o zi după ce a făcut declaraţii similare într-un interviu pentru Fox News, în care l-a criticat pe amiralul în rezervă William McRaven, liderul militar care a coordonat operațiunea de eliminare a lui bin Laden.

"Este un susținător al lui Hillary Clinton și un susținător al lui Obama și sincer, nu ar fi fost bine dacă l-am fi prins pe Osama bin Laden mult mai devreme?", a declarat președintele SUA, făcând referire la amiralul în rezervă William McRaven, care în trecut l-a criticat pe Trump.

McRaven, fostul șef al Comandantului SUA pentru Operațiuni Speciale, a afirmat anterior că afirmațiile lui Trump împotriva presei reprezintă "cea mai mare amenințare la adresa democrației" cu care se confruntă Statele Unite, informează postul CNN.

O serie de foști lideri militari americani au condamnat afirmațiile lui Trump la adresa lui McRaven.

Bin Laden, liderul rețelei teroriste Al-Qaida, care se ascundea în Pakistan, a fost ucis în anul 2011, la zece ani după atentatele de la 11 septembrie 2011, în urma unei operațiuni a forțelor speciale americane. Operațiunea a fost ordonată de Barack Obama, predecesorul lui Trump la Casa Albă, și coordonată de McRaven.